Kam s psom na sneg – 10 idej za izlet po Sloveniji

Pes-v-snegu

Iščete kraje, kam lahko z vašim psom odidete na sneg? Obstaja veliko odličnih destinacij po vsej Sloveniji, kjer lahko uživate v snegu in zimski idili z vašim najboljšim prijateljem. Za tiste, ki imate radi malo krajše izlete, so vedno na voljo okoliški gozdovi in hribi, ki so lahko za pse, ki imajo radi malo bolj domače okolje, odlična rešitev. Za vse tiste, ki pa bi se radi odpravili na enodnevni izlet na sneg in izkoristili zimsko idilo, smo pripravili 10 najbolj priljubljenih krajev za zimska potepanja s psom.

Jezersko

Izlet s psom na Jezersko je odlična priložnost, da se s svojim psom odpravite na avanturo v naravi. Jezersko je prekrasna alpska dolina, ki se nahaja v Julijskih Alpah. Tam lahko uživate v različnih aktivnostih, kot so pohodništvo, tek na smučeh in sankanje. Če je vaš pes odprt za takšne športne aktivnosti, jih lahko skupaj poskusite, saj so takšne aktivnosti odličen način za sprostitev in kondicijsko vadbo vašega psa.

Na Jezerskem lahko najdete veliko sprehajalnih poti, ki so primerne za tiste z manj izkušnjami, in tudi za tiste, ki iščete bolj zahteven teren. Skoraj vse poti so dobro označene in prehodne tudi za vašega psa. Zanj bo to odlična priložnost, da se sprosti in uživa v naravi, medtem ko vi uživate v razgledu na okoliške vrhove.

pes-na-snegu

 

Velika Planina

Velika planina je ena izmed najbolj priljubljenih turističnih destinacij v Julijskih Alpah, saj ponuja veliko različnih aktivnosti za vas in vašega psa. Potepanja s psom po tej čudoviti planini so tako polna lepih razglednih točk in označenih sprehajalnih poti, za odličen izlet po snegu.

Poti vodijo mimo tradicionalnih planšarskih koč, ki ponujajo prenočišča in lokalno hrano, vendar pa na žalost niso vse psom prijazne.

Kaj vse si lahko ogledate na Veliki planini?

  • Pastirsko naselje – Pastirsko naselje na Veliki planini velja za enega najlepših naselij v Evropi. Znano je po svoji klasični arhitekturi in je postalo simbol Velike planine. Strehe hišic so pokrite s smrekovimi ali macesnovimi skodlami in strehe segajo skoraj do tal. Mimo njih se lahko sprehodite z vašim psom in si ustvarite čudovite spomine tudi s kakšno fotografijo.
  • Kapela Marije Snežne – Pravijo, da je kapela Marije Snežne bila na tem mestu že pred 2. svetovno vojno. Ob koncu vojne so jo nemški vojaki uničili oz. požgali, zato je bila ponovno postavljena leta 1988. Ta znamenitost bo sicer bolj zanimiva za vas, je pa okoli nje dovolj prostora za sprehod s psom.
  • Turistično naselje – Gre za območje okrog gostilne Zeleni Rob, kjer se nahajajo koče, ki so namenjene turistom. Koče so zgrajene v tipičnem planinskem slogu, tako da so po zunanjosti zelo podobne pastirskim kočam. Tudi mimo njih se lahko sprehodite z vašim psom in si ustvarite lepe spomine.

Poleg vseh zanimivih destinacij za vas, bo ob tem vaš pes užival na potepanju po zasneženih pašnikih. Vendar pa ne pozabite, da je velika planina turistična destinacija, kjer lahko srečate veliko drugih ljudi in živali. Iz tega razloga naj bo vaš pes pripet ali pa ves čas pod nadzorom. Tako boste zase in za vašega psa ustvarili nepozaben izlet.

pes-na-snegu

 

Pohorje

Pohorje se vzpenja nad južnim delom Maribora in predstavlja privlačno turistično, športno in rekreacijsko središče. Glavna značilnost pohorja je njegova raznolikost, saj se na njem skriva veliko destinacij, ki so vredne ogleda in sprehoda z vašim psom. Najvišji vrh pohorja je Pohorska veža, ki meri 1.543 metrov nadmorske višine.

Pohorje je znano po svojih naravnih lepotah in številnih rekreacijskih poteh. Kam vse pa se lahko odpravite na pohorju z vašim psom?

Pohorje sicer ponuja veliko destinacij, kot so Črno jezero, Lovrenška jezera in različni slapovi, ki pa so v zasneženih mesecih malo manj obiskane destinacije, saj so lahko spolzke in neprimerne za vašega psa in neizkušene sprehajalce v tem obdobju. Če pa bi si radi ogledali naravne znamenitosti na območju naravnega parka Pohorje, potem morate obiskati neoskrunjen pohorski pragozd, ki se razteza na 19 hektarjih površine ob potoku Lobnica. V pohorskem pragozdu lahko tako najdete veliko poti za prijeten izlet s psom v zasneženi idili. 

Poleg naravnih znamenitosti pa si lahko tudi na Pohorju z vašim psom privoščite nekaj športnih aktivnosti, kot je sankanje in tek na smučeh, če vašemu psu takšna vrsta rekreacije ustreza. Lahko pa se z vašim psom samo odpravite na celodnevni izlet in raziščete vse lepote, ki jih ponuja Mariborsko Pohorje.

pes-v-snegu

Dolina Tamar

Dolina Tamar je čudovita ledeniška dolina v Julijskih Alpah tik pod Jalovcem. Za potepanja s psom po tej prelepi dolini si lahko izbere za cilj svoje poti Dom v Tamarju, ki se nahaja ob robu večjega travnika na višini 1108 metrov.

Obisk doline Tamar predstavlja lep izlet, primeren za skoraj vsakogar, vendar pa za izlet oba potrebujeta malo več kondicije. Neokrnjeno naravo Triglavskega narodnega parka lahko občudujemo tik pod najvišjimi vrhovi Julijskih Alp, pa še planiške velikanke so blizu, ki so res vredne ogleda.

Vaš pes se bo tako dobro sprehodil, vi pa boste uživali v čudotivi zimski idili. Ne pozabite pa na varnost in na to, da imate vašega psa vedno na povodcu.

Pot do izvira in slapu Nadiža prav tako ni priporočljiva v zimskih dneh, sploh pa ne v družbi vašega psa, saj je pot ozka in zavarovana s klini in jeklenico.

Drugače pa vam izlet v Dolino Tamar in potep z vašim psom vsekakor priporočamo, saj bo to za vas in vašega psa nepozaben izlet.

pes-v-snegu

Zelenci

Zelenci se nahajajo v občini Kranjska Gora in so talni izvir, ki si ga je utrla Sava Dolinka. V Zelencih se voda pokaže v obliki jezera, ki v globino meri približno 2 metra in je zelene barve. Ker je jezero res izrazito takšne barve, so prav zaradi tega dobili tudi takšno ime. V zimskem času, tako zelenci ponujajo čudovit izlet z vašim psom.

Zanimivo je dejstvo, da Zelenci tudi v najbolj mrzlih zimah, ne zmrznejo. To pa zato, ker ima jezero na dnu porozno kredo, ki prepušča vodo potalnico in tvori mehurčke. Na ta način ima vodo stalno temperaturo, ki se giblje od 5-6°C. Voda, ki se nabira v jezeru, nato utre svojo pot v strugo ter se na vzhodu te točke zlije v široko in plitko močvirje. Ta struga je dolga približno kak kilometer.

S tem razlogom so potepanja s psom priporočljiva tudi v zimskem času, saj nam ponujajo čudovit razgled in nepozaben izlet z vašim psom.Pes-v-snegu

 

Kranjska gora

Kranjska Gora je idilično območje v Julijskih Alpah. Pod Kranjsko goro sicer spadata tako Dolina Tamar, kakor tudi Zelenci, ki smo ju opisali zgoraj. Ker pa je zelo razgibana za potepanja s psom, vam bomo opisali še nekaj idej, kam se lahko odpravite na kvaliteten pasji izlet v Kranjski gori.

Pohodnih poti je v okolici ogromno. Tamarju podoben pohod je še do koče v Krnici. Pot iz Jasne traja okoli ene ure. Peš se lahko odpravite tudi v Gozd Martuljek, v Mojstrano ali Planico. Še dve dolini sta tu in sicer Vrata in Krma.

Kranjska gora tako ponuja vse od poti za malo bolj zahtevne pasje izletnike in za tiste, ki bi radi samo lažji sprehod po zimski idili.

pes-v-snegu

Pokljuka

Pokljuka je z gozdom pokrita visoka kraška planota v Julijskih Alpah zato je primerna za potepanja z psom. Je največja zaokrožena gozdna površina v Triglavskem narodnem parku. Dolga je 20 km in skoraj toliko tudi široka.

Iz tega razloga je Pokljuka super izletna točka za vas in vašega psa v zimskih mesecih. Oba se bosta lahko tako dobro sprehodila v osrčju čudovite gorske narave.

Nekaj poti na Pokljuki:

  • Planinska pot od Koprivnika do planine Lipance in planine Klek
  • Učna pot šotno Barje Goreljek
  • Pokljuška pot – parkovna in gozdarska učna pot
  • Turistično sirarska pot mimo številnih naravnih in kulturnih znamenitosti, planin in kmetij
  • Železna pot, ki povezuje točke pomembnih arheoloških najdišč

Ne pozabite na varnost in na to, da izberete pravo pot glede na potrebo vas in vašega psa. Naj bo izlet z vašim psom na Pokljuko nepozabna dogodivščina.

pes-v-snegu

 Logarska dolina

Logarska dolina je zaradi prelepe pokrajine, panoramskih razgledov in številnih aktivnosti na prostem in v naravi gotovo bolj obiskana v toplejših mesecih. A tudi v zimskem času privabi z čudovito zimsko idilo in celodnevnim izletom za vas in vašega psa.

Logarska dolina sicer v poletnih mesecih ponuja malo bolj razgibane poti po katerih se lahko odpravite z vašim psom do slapov, ki se tam nahajajo, vendar pa so pozimi te poti priporočljive šele, ko sneg malo skopni. Vsekakor pa se lahko na raziskovanje gozdnih poti v zimski idili z vašim psom odpravite tudi, ko je Logarska dolina zasnežena. Ta vam bo ponudila čudovit razgled in nepozaben sprehod z vašim psom.

Ne pozabite na varnost in ohranjanje čistoče, saj Logarska dolina velja za enega od najbolj čistih krajev v Sloveniji.

pes-na-snegu

Vojsko

Vojsko, najvišje ležeča vas na Primorskem, je redko poseljena kraška planota v predalpskem Idrijskem hribovju. Zaradi svoje redke poseljenosti je primerna za daljša potepanja s psom, še posebaj pa je Vojsko idilično v zimskih časih. Vojsko tako ponuja izjemne razglede vse od Triglava do Snežnika, še posebaj dober razgled pa bosta na izletu dobila, če se na Vojsko odpravite v jasnem zimskem vremenu.

.Pozimi se Vojsko spremeni v pravi zimski raj z lepimi tekaškimi progami, ki vodijo po razgibani pokrajini tako, da lahko vašega psa s seboj vzamete tudi na tek na smučeh. Vsekakor je Vojsko vas, ki se jo splača obiskati in raziskati z vašim psom. Poleg čudovite narave pa so tudi domačini tam zelo gostoljubni in prijazni.

Priporočamo pa tudi obisk Hudournika, ki je z višino 1148 m najlepša razgledna točka Vojskarske planote. Oko nam ob lepem vremenu seže od Kanina in Krna na zahodu, do Triglava, ki se blešči prav pred nami, mimo Porezna in Blegoša vse do Kamniško-Savinjskih Alp.

Vsekakor priporočam izlet s psom v zasneženo idilo Vojskega. Ne pozabite pa imeti svojega psa ves čas pod nadzorom, saj je tudi Vojsko ob koncu tedna in na lep dan zelo obiskana vas.

pes-na-snegu

Soriška planina

Soriška planina je eno od zimskošportnih središč v Sloveniji, vendar pa je tudi super destinacija za potepanja s psom. Razpoteza se na višini od 1300 do 1550mnv., vendar pa je še posebaj priljubljena v zimskih mesecih.

Tistim, ki se v zimskih mesecih z vašim psom radi odpravite na izlet v hribe, je Soriška planina odlična izhodiščnica za nekaj zimskih vzponov.

Planina je izhodišče označenih poti na vrhove Spodnjih Bohinjskih gora in Ratitovca. V polkrogu nad planino so največ v eni uri dosegljivi: Možic (1602 m), Šavnik (1574 m), Slatnik (1598 m), Lajnar (1549 m) in Dravh (1547 m). Soriška planina je dostopna po cesti iz Železnikov preko Zgornje Sorice, kjer se priključi cesta iz Petrovega Brda oz. Baške grape ali pa iz Bohinjske Bistrice.

Vendar pa te poti v zimskih mesecih, ko poti prekrije sneg, še zdaleč niso lahke tako, da se na izlet s psom dobro pripravite, s seboj vzamite dovolj sveže vode in kak prigrizek, prav tako pa ne pozabite na zimsko opremo za vas in vašega psa.

Dereze, dobra obutev, topla oblačila in pohodniške palice naj bodo obvezna oprema za vas. Vaš pes pa bo potreboval plašček (če je ga pozimi zebe), čeveljčke za tiste, ki imajo bolj občutljive šapice in pa seveda ovratnico/oprsnico z vašimi identifikacijskimi podatki. Prva pomoč pa naj bo na vseh celodnevnih izletih nekaj, kar ne pozabita doma.

Naj bo izlet v zasnežene hribe brezskrben in za vas in vašega psa nepozabna dogodivščina.

pes-v-snegu

 

Na koncu lahko rečemo, da imamo v Sloveniji številne možnosti za izlete s psom na sneg. Od sprehodov po hribovskih poteh do smučarskih terenov, ki so primerni za pasje spremljevalce. Najpomembnejše je, da se pred izletom dobro informiramo o pravilih in omejitvah na določenem območju ter, da imamo vedno na prvem mestu varnost in dobro počutje vas in vašega ljubljenčka.

 

pes-na-snegu
Tina, Lemmy in Lili