Stari grad Smlednik s psom

smledniški grad

V majhnem slovenskem naselju Smlednik, ponosno stoji Stari grad Smlednik, ki že stoletja strmi v nebo, kot zvest pričevalec preteklosti. A tokrat se odpravimo na potepanje po poteh tega zgodovinskega dragulja v družbi naših štirinožnih prijateljev. Stari grad Smlednik ni le prostor za raziskovanje zgodovine, temveč tudi odlična destinacija za pohodništvo in potepanja s psom.

Smlednik

Pot do Starega gradu Smlednik

Začetek naše pustolovščine se začne na parkirišču ob vznožju hriba, kjer se nahaja Smledniški grad. Sprehodimo se skozi vasico Smlednik, kjer nas pozdravljajo stare kamnite hiše in cvetoči vrtovi. Pot nas vodi mimo Kalvarije in skozi gozd, kjer se odpre čudovit razgled na zelene doline in bližnje hribe.

Nekaj metrov nad vasjo dosežemo začetek strmejše poti, ki nas vodi do gradu. Čeprav je pot izzivna, je primerna tudi za manj izkušene pohodnike in njihove kosmate spremljevalce. Psa je priporočljivo imeti na povodcu zaradi strmega terena in morebitnih srečanj z drugimi pohodniki.

Med vzponom lahko opazujemo bogato naravo, ki nas obdaja. Številni ptiči čivkajo v krošnjah dreves, medtem ko srnice radovedno opazujejo naše korake od daleč. Narava nas spremlja na vsakem koraku, kar pripomore k edinstvenemu doživetju pohodništva.

Po približno pol ure hoje dosežemo vrh Starega gradu Smlednik, kjer se nam odpre pogled na mogočne zidove in stolpe, ki ponosno stojijo že stoletja.

Raziskovanje s psom

Ena od najboljših stvari pri obisku Starega gradu Smlednik je možnost raziskovanja z vašimi pasjimi prijatelji. Psi lahko uživajo v raziskovanju gozda in uživajo v naravi.

Priporočljivo je, da imamo psa na povodcu, saj se lahko srečamo z drugimi obiskovalci ali živalmi. Prav tako je pomembno, da za sabo pobiramo pasje iztrebke in skrbimo za čistočo okolja.

Zgodovina Starega gradu Smlednik

Staro grad Smlednik je pravi biser zgodovine, ki sega v srednji vek. Zgrajen je bil v 12. stoletju in je bil nekoč pomembna utrdba, ki je varovala lokalno prebivalstvo pred napadi. Skozi stoletja je grad menjal lastnike in namembnost, vse do današnjih dni, ko predstavlja pomemben kulturni spomenik.

Zanimivost: V času Valvasorja, ki ga v Slavi vojvodine Kranjske omenja kot »Flednigg« je bil grad že zapuščen in je pričel propadati. O gradu je napisal pesem tudi Simon Jenko.

Za na konec pa…

Odkrivanje Starega gradu Smlednik s psom je nepozabno doživetje, ki združuje zgodovino, naravo in pustolovščino. Sprehod po gozdu, vzpon na grad in raziskovanje skrivnostnih kotičkov skupaj s svojim ljubljenčkom ustvari nepozabne spomine in poveže nas s preteklostjo ter naravo.

Če želite preživeti dan občudovanja zgodovine in narave ter hkrati uživati v družbi svojega psa, je Stari grad Smlednik prava destinacija za vas. Prepustite se čarom preteklosti in pustite, da vas narava očara na tej edinstveni pustolovščini.

pes na prostoru
Prijeten potep vam želi ekipa Potepanja s psom