Zakaj mora biti pes na povodcu?

pes na povodcu

Zakaj je pes na povodcu nujen varnostni ukrep?

Pes je zvesti spremljevalec človeka, a hkrati tudi žival, ki lahko predstavlja nevarnost, če ni ustrezno nadzorovan.

Zato je ključno, da je pes na javnih površinah vedno na povodcu. V tem članku bomo raziskali razloge za nevarnosti, ki se lahko pojavijo, ko pes ni na povodcu, različne vrste povodcev in posledice, ki lahko doletijo lastnike psov, ki tega pravila ne upoštevajo.

Razlogi za uporabo povodca

 • Varnost: Povodec omogoča lastnikom nadzor nad svojim psom in preprečuje nepričakovane situacije, kot so napadi na druge živali ali ljudi.
 • Spoštovanje pravil: Zakonodaja v večini držav zahteva, da morajo biti psi na javnih površinah na povodcu. Spoštovanje teh pravil je ključno za vzdrževanje reda in varnosti.
 • Preprečevanje nesreč: Povodec preprečuje, da bi pes divjal po cesti ali se oddaljil od lastnika in s tem preprečuje možnost nesreč, kot so trki z avtomobili ali napad na druge živali ali ljudi.
 • Vzgoja: Uporaba povodca je pomembna za vzgojo psa in vzpostavljanje avtoritete lastnika. Pes se nauči, da mora upoštevati ukaze in ostati pod nadzom lastnika.

pes na povodcu

Nevarnosti, ki na nas prežijo, ko pes ni na povodcu

 • Napadi: Nesocializirani ali agresivni psi, ki so izpuščeni, lahko napadejo druge živali ali ljudi, kar lahko povzroči hude poškodbe ali celo smrt.
 • Izguba: Pes, ki ni na povodcu, lahko zbeži ali se izgubi, kar povzroči stres tako lastniku kot psu ter poveča možnost, da se pes znajde v nevarnih situacijah.
 • Prometne nesreče: Nespretni lastniki ali psi brez povodca predstavljajo tveganje za prometne nesreče, saj lahko pes nenadoma zbeži na cesto in sproži nesrečo.
 • Konflikti z drugimi lastniki: Neposlušni psi brez povodca lahko povzročijo konflikte z drugimi lastniki psov, ki imajo svoje pse na povodcih, kar lahko vodi v neprijetne situacije.

Izjeme, kdaj je pes lahko brez povodca

Kljub nujnosti, da so psi na javnih površinah na povodcu, obstajajo določene situacije, ko je lahko pes brez povodca. Te izjeme so običajno določene z lokalnimi predpisi ali posebnimi okoliščinami, ki zagotavljajo varnost psa in okolice. Nekatere pogoste izjeme vključujejo:

 • Določena območja za prosto gibanje psov: V nekaterih mestih ali parkih so določena območja, kjer so psi lahko brez povodca. Ta območja so običajno posebej označena in namenjena psom, da lahko svobodno raziskujejo in se gibljejo.
 • Nadzorovani treningi in dejavnosti: Med treningom ali določenimi dejavnostmi, kot so tekmovanja v poslušnosti ali agility, je pes lahko brez povodca, če je pod nadzorom lastnika ali inštruktorja ter ne predstavlja nevarnosti za druge.
 • Posebne potrebe psa: V nekaterih primerih, ko pes zaradi zdravstvenih ali vedenjskih težav ne more nositi povodca, lahko lastnik pridobi posebno dovoljenje ali soglasje lokalnih organov za izjemo in omogoči psu prosto gibanje, vendar mora še vedno zagotoviti popolen nadzor nad psom.
 • 100% odpoklic psa: Če ima lastnik psa izjemno dobro vzgojenega psa in se takoj odzove na ukaz za odpoklic ter je sposoben ostati pod popolnim nadzorom svojega lastnika tudi na razdalji, je lahko pes v določenih okoliščinah brez povodca. Vendar je treba to uporabljati previdno in le v varnih okoliščinah.
 • Določene pasme: V nekaterih državah, določene pasme psov, ki so priznane kot mirne in prijazne, lahko izvzete iz obveznosti nošenja povodca v določenih okoliščinah, vendar je to odvisno od lokalnih predpisov in pogojev.

Pomembno je, da lastniki psov vedno upoštevajo lokalne zakone in predpise ter spoštujejo pravila in omejitve glede uporabe povodca, tudi če obstajajo določene izjeme.

V vsakem primeru je ključno, da lastniki zagotovijo varnost svojega psa in okolice ter se odgovorno obnašajo glede uporabe povodca na javnih površinah.

pes na povodcu

Različne vrste povodcev

Ne pozabite, da predno izberete pravi povodec za vas se prepričajte, da je ta prave velikosti in dobre kvalitete (odvisno od velikosti, teže in pasme psa).

Ob napačni izbiri opreme se lahko ta odtrga, ali pa se vaš pes odpne, kar lahko vodi v neprijetne situacije, nesreče ali celo izgubo psa. Povodec za manjše pse tako ni primeren na večjem, močnejšem psu, ker se ta lahko z lahkoto poškoduje ali odtrga.

 • Sledni povodec: Uporablja se pri šolanju psov. Ta vrsta povodca omogoča lastniku nadzor nad psom, hkrati pa mu omogoča slediti določenemu vonju ali sledi. Sledni povodec se prav tako uporablja za pse, ki potrebujejo malo več gibanja, vendar pa morajo biti ves čas pod nadzorom. Uporabljamo ga tako, da je povodec ves čas pripet na psa, ta pa ga vleče za sabo. Ko se približamo nevarnosti ali zaznamo neprimerno vedenje našega psa, lahko enostavno stopimo na sledni povodec ali ga primemo z roko, da se izognemo neprijetnim situacijam. Psa lahko s slednim povodcem prav tako učimo odpoklica.
 • Flexi povodec: Ta povodec je prilagodljiv in omogoča psu več gibanja, hkrati pa omogoča lastniku nadzor nad dolžino povodca. Uporaben je za sprehode na bolj odprtih prostorih, kjer pes lahko raziskuje, vendar mora biti lastnik pozoren na morebitne nevarnosti.
 • Preklopni povodec: Ta povodec omogoča hitro in enostavno pripenjanje psa na povodec. Primeren je za kratke sprehode ali obiskovanje mestnih parkov, kjer je pes blizu lastnika.
 • Mestni povodec: Ta povodec je običajno krajši in trpežnejši ter primeren za uporabo v mestnem okolju, kjer je gneča in je potrebno več nadzora nad psom.
Posledice za lastnike psov, ki ne upoštevajo pravil o uporabi povodca

V mnogih državah so predpisane kazni za lastnike psov, ki ne upoštevajo pravil o uporabi povodca. Te kazni se lahko razlikujejo glede na resnost kršitve in lokalno zakonodajo. Med možnimi posledicami so:

 • Denarne kazni: Lastniki psov se lahko soočijo z denarnimi kaznimi, ki se lahko gibljejo od manjših glob do precej visokih zneskov, odvisno od resnosti kršitve.
 • Opomin: V nekaterih primerih lahko lastnik prejme tudi opomin ali pisno opozorilo, vendar se lahko nadaljnje kršitve kaznujejo z denarno kaznijo ali drugimi ukrepi.
 • Zaseg psa: V najhujših primerih lahko pride do zasega psa s strani pristojnih organov, še posebej, če je pes predstavljal nevarnost za druge ali če lastnik ne upošteva opozoril in ponavlja kršitve.

Več o tem si lahko preberete na uradni strani zakona o zaščiti živali.

pes na povodcu

V zaključku je jasno, da je uporaba povodca ključna za varnost in dobrobit psov ter njihovih lastnikov. Spoštovanje pravil o uporabi povodca je odgovornost vsakega lastnika psa in pomembna za zagotavljanje varnega in prijetnega okolja za vse udeležene na javnih površinah.

pes na povodcu
Tina, Lemmy in Lili