Prehod s psom čez mejo: Vse, kar morate vedeti

prehod s psom čez mejo

Potovanje s psom čez mejo je lahko zelo lepa dogodivščina, vendar pa zahteva skrbno načrtovanje in poznavanje predpisov posemeznih držav v katere s psom potujete. V tem članku bomo opisali vse, kar morate upoštevati pri načrtovanju potepanja s psom v tujino. V nadeljevanju si lahko preberete kateri dokumenti so potrebni za prehod meje s psom, zdravstvene zahteve, ki jih mora pes dosegati, kakšne so posebnosti posameznih držav, ter nekaj nasvetov za varnost in udobje na potepu v druge države z vašim psom.

Potrebni dokumenti za prehod s psom čez mejo

 • Potni list za hišne živali

Potni list za hišne živali je ključni dokument, ki ga potrebujete za potepanje s psom v tujino. Ta dokument vsebuje podatke o lastniku in psu ter evidenco cepljenj. V Evropski uniji je potni list za hišne živali obvezen, kar olajša potovanje med državami članicami Europske unije. Če potujete izven EU, pa potrebujete tudi nekaj dodatnih dokumentov, ki jih bomo opisali v nadeljevanju.

 • Mikročipiranje

Mikročipiranje je obvezno za vse pse, ki potujejo čez mejo. Mikročip vsebuje edinstveno identifikacijsko številko, ki se poveže z informacijami v potnem listu. Preverite, ali je čip pravilno registriran in delujoč, saj lahko neustrezno delujoč čip povzroči težave pri prehodu meje. Prav tako preverite, da so vaši podatki, ki so vpisani v register na mikročipu posodobljeni. To pomeni, da je v registru zapisan vaš pravi stalni naslov, vaša prava telefonska številka itd. Vse to lahko preverite pri kateremkoli veterinarju v Sloveniji.

 • Cepljenje proti steklini

Cepljenje proti steklini je obvezno za vse pse, ki potujejo v tujino. Cepljenje mora biti opravljeno vsaj 21 dni pred potovanjem in mora biti vpisano v potni list. Nekatere države zahtevajo tudi dodatne zdravstvene preglede ali cepljenja, zato preverite specifične zahteve ciljne države.

potni list za psa

Zdravstvene zahteve in priprave na potovanje s psom

 • Zdravstveno potrdilo

V nekaterih državah je poleg potnega lista potrebno tudi zdravstveno potrdilo, ki ga izda pooblaščeni veterinar. To potrdilo potrjuje, da je vaš pes zdrav in sposoben potovati. Potrdilo običajno ne sme biti starejše od 10 dni pred potovanjem. To potrdilo nam pove, da je bil pes pred odhodom na potovanje v tujino popolnoma zdrav, kar nam zagotavlja vstop v nekatere države, brez komplikacij.

 • Preventivni ukrepi

Pred potovanjem se posvetujte z veterinarjem o morebitnih preventivnih ukrepih, kot so dodatna cepljenja ali zaščita pred paraziti. Nekatere države zahtevajo zaščito proti zunanjimi in notranjimi zajedavci tik pred vstopom v državo, vendar pa je zaščita priporočljiva tudi, ko potujete znotraj svoje države. Če potrebujete nekaj nasvetov in informacij kako zaščititi psa pred zunanjimi zajedavci si lahko prav tako preberete naš članek na temo zunanjih zajedavcev.

 • Priprava na potovanje

Pripravite svojega psa na potovanje tako, da ga postopoma navajate na potovalno kletko (boks) ali avto. Poskrbite, da ima pes med potovanjem dostop do sveže vode in da se redno ustavljate za krajše sprehode. Če je vaš pes nagnjen k potovalni slabosti, se posvetujte z veterinarjem o možnih zdravilih. Za na pot ne poabite spakirati ”domače lekarne”, ki je priporočljiva za potovanje z vašim psom.

pregled pri veterinarju pred potovanjem

Varno in udobno potovanje

 • Potovalna oprema

Za varno in udobno potovanje s psom je pomembna ustrezna oprema. Potovalna kletka ali prenosna torba mora biti dovolj velika, da se pes lahko udobno premika, vendar dovolj varna, da prepreči pobeg vašega psa. Priporočljivo je tudi, da ima pes oznako z vašimi kontaktnimi podatki, kot smo omenili že v prvem delu našega članka pa tudi veljavne podatke na delujočem mirkočipu vašega psa.

 • Prilagoditve med potovanjem

Med daljšimi potovanji poskrbite za redne postanke, da pes lahko raztegne noge, opravi potrebo in se napije vode. V avtu naj bo pes vedno pripet s posebnim pasom ali v varni kletki. Nikoli ne puščajte psa samega v avtu, še posebej ne v vročih poletnih mesecih.

 • Letalski prevoz

Če potujete z letalom, se pozanimajte o pravilih posamezne letalske družbe glede prevoza živali. Nekatere družbe dovoljujejo majhne pse v kabini, večje pse pa je potrebno prevažati v prtljažnem prostoru. Preverite tudi zahteve glede velikosti in vrste potovalne kletke ter se prepričajte, da je pes pred letom primerno pripravljen. To pomeni, da je pes navajen potovalne kletke, da nima ločitvene tesnobe, ki bi lahko psu povzročila dodaten nepotreben stres in, da je pes dovolj pogumen, da med potovanjem v letalu ne bo imel krize. Prav tako se lahko pred potovanjem s psom z letalom, posvetite z veterinarjem, ki vam lahko predpiše pomirjevala za psa, ki mu bodo pomagala pri odpravljanju stresa med potjo.

Posebnosti potovanja po Evropski uniji

 • Schengenski sporazum

Potovanje s psom znotraj držav, ki so del Schengenskega sporazuma, je razmeroma enostavno, saj ni notranjih mejnih kontrol. Kljub temu pa morajo biti vsi dokumenti in cepljenja v skladu s predpisi, saj so lahko izvedene naključne kontrole.

 • Specifične zahteve držav

Nekatere države EU imajo posebne zahteve za vstop hišnih živali. Na primer, Irska, Malta, Švedska in Finska zahtevajo dodatne tretmaje proti trakuljam. Vedno preverite specifične zahteve države, kamor potujete, in držav, skozi katere boste potovali.

Potovanje izven Evropske unije
 • Karantena in dodatni pogoji

Potovanje s psom izven Evropske unije lahko zahteva dodatne ukrepe, kot so karantena, dodatna cepljenja ali zdravstveni pregledi. Preverite zahteve vsaj nekaj mesecev pred načrtovanim potovanjem. Ponavadi nastane problem pri psih, ki nimajo veljanvnega cepljenja ali delujočega mikročipa. Zapleti s karanteno se lahko zgodijo tudi pri vstopu nazaj v države EU, včasih pa tudi pri vstopu v druge države, ki zahtevajo obvezno cepljenje proti steklini pri psu.

 • Titer test

Titer test je laboratorijski test, ki meri nivo protiteles proti steklini v krvi vašega psa. Ta test je potreben za vstop v nekatere države izven EU. Postopek je naslednji:

 1. Vzorec Krvi: Veterinar odvzame vzorec krvi vašega psa.
 2. Pošiljanje v Laboratorij: Vzorec se pošlje v pooblaščen laboratorij za testiranje.
 3. Rezultati: Če so rezultati testa pozitivni (zadostna raven protiteles), se ti vnesejo v potni list živali. Če nivo protiteles ni zadosten, je potrebna ponovna vakcinacija in ponovitev testa.

Vzorec krvi, potreben za opravljanje testa titracije, odvzame pooblaščeni veterinar vsaj 30 dni od datuma cepljenja proti steklini in:

 • najmanj 3 mesece pred datumom netrgovskega premika z ali tranzita čez nekatera ozemlja ali v tretje države, če žival ne spremlja ustrezna izjava v slovenščini in angleščini;
 • preden hišna žival zapusti Unijo zaradi premika na ali tranzita čez nekatera ozemlja ali v tretje države, kar se mora potrditi v identifikacijskem dokumentu pred datumom premika.

Test titracije mora biti opravljen v odobrenem laboratoriju. Rezultat testa mora znašati vsaj 0,5 IU/ml in mora biti potrjen v ustreznem identifikacijskem dokumentu. Če kot identifikacijski dokument žival spremlja veterinarsko spričevalo, je treba k spričevalu priložiti tudi overjeno kopijo uradnega poročila odobrenega laboratorija o rezultatih testa. Testa titracije ni treba ponovno opraviti, ko je že bil dosežen zadovoljiv rezultat (vsaj 0,5 IU/ml), pod pogojem, da je žival redno cepljena v obdobju veljavnosti predhodnega cepljenja proti steklini.

Odstopanje od pogoja testa titracije:

Odstopanje od pogoja testa titracije za vstop v EU ni dovoljeno, razen če so izpolnjeni naslednji pogoji:

 • gre za tranzit preko takšnega ozemlja ali tretje države,
 • žival med tranzitom ni imela stikov z živalmi vrst, ki so dovzetne za steklino,
 • je bila zavarovana v prevoznem sredstvu ali znotraj območja mednarodnega letališča,
 • žival spremljata podpisana izjava s katero lastnik potrdi, da je živali med transportom fizično zavaroval, in veterinarsko spričevalo v jeziku vstopne države članice in v angleškem jeziku.

Izjavo o zavarovanju živali med transportom mora lastnik ali pooblaščena oseba predložiti ob izdaji veterinarskega spričevala in ob pregledu psa na vstopni točki, ki ga opravi pristojni organ.

Vir: https://www.gov.si/teme/potovanje-ali-vracanje-s-psom-macko-ali-belim-dihurjem-v-slovenijo-iz-tretjih-drzav/

 • Potovanje v države tretjega sveta

Potovanje s psom v države tretjega sveta zahteva dodatno skrbnost in pripravljenost. Poleg standardnih dokumentov in cepljenj preverite tudi morebitne dodatne zahteve glede cepljenj, tretmajev in zdravstvenih potrdil. Nekatere države zahtevajo karanteno za hišne živali, zato preverite pogoje vnaprej. Večina držav, ki niso članice EU pa za vstop v državo zahteva titer test, ki ga lahko opravite tako, kot smo opisali v prejšnem odstavku. Pri vračanju v EU pa upoštevajte, da boste morda morali opraviti dodatne preglede v primeru, da pride do suma, da bi lahko bila žival okužena s kužnimi boleznimi ali steklino.

potovanje s psom

Nasveti za brezskrbno potovanje
 • Pravočasno načrtovanje

Za uspešno potovanje s psom čez mejo je ključno pravočasno načrtovanje. Preverite vse potrebne dokumente, cepljenja in posebne zahteve držav, kamor potujete. Upoštevajte časovni okvir za cepljenja in zdravstvena potrdila.

 • Seznam potrebščin

Pripravite seznam potrebščin za potovanje s psom, ki vključuje potni list, zdravstvena potrdila, hrano, vodo, posode, povodec, ovratnico, oznake z vašimi kontaktnimi podatki, zdravila in najljubšo igračo. Tako boste zagotovili, da imate vse potrebno pri roki. Če se tako lažje organizirate vam bomo v kratkem pripravili seznam nujnih potrebščin za potepanje s psom.

 • Prilagodljivost in strpnost

Potovanje s psom zahteva veliko prilagodljivosti in strpnosti. Bodite pripravljeni na morebitne zamude ali nepredvidene okoliščine in poskrbite, da bo vaš pes vedno na varnem in udobnem mestu.

 

Prehod s psom čez mejo zahteva nekaj dodatnega načrtovanja in priprav, vendar lahko z ustrezno pripravo in upoštevanjem predpisov potovanje postane prijetna izkušnja za vas in vašega psa. Pred potovanjem pripravite vse potrebne dokumente in uredite, da bo vaš pes dosegal zdravstvene zahteve za prehod čez mejo. Ne pozabite upoštevati nasvetov za varno in udobno potovanje ter se pripravite na raziskovanje novih krajev skupaj s svojim zvestim prijateljem.

potepanje s psom
Tina, Lemmy in Lili