Zunanji zajedavci pri psih – Kako se jih znebiti?

klopi

Zunanji zajedavci pri psih so lahko zelo nadležni in nevarni za zdravje vašega psa. Čeprav se srečujemo s številnimi vrstami zunanjih zajedavcev, obstaja veliko načinov, kako se jih znebiti in preprečiti, da napadejo našega psa. V nadaljevanju bomo opisali, kaj so zunanji zajedavci pri psih, vrste zajedavcev pri psih in kako se jih znebiti. Poleg tega bomo omenili nekaj zanimivosti o zunanjih zajedavcih.

Kaj so zunanji zajedavci pri psih in najpogostejše vrste

Zunanji zajedavci pri psih so žuželke, klopi in glivice, ki parazitirajo na koži in dlaki psa ter povzročajo različne težave in bolezni. Te živali se hranijo s krvjo psa ali z njegovimi celicami kože, kar lahko povzroči draženje, srbenje, izpuščaje, okužbe in druge neprijetne simptome.

 • Klopi so dobro znana naddružina pajkovcev, ki jih natančneje klasificiramo med pršice (red Acarina). Na svetu živi okoli 860 poznanih vrst klopov. Običajno jih najdemo v gozdnatih in travnatih območjih, kjer se za preživetje prehranjujejo s krvjo različnih gostiteljev, med njimi tudi s krvjo psov. Klopi imajo različne faze svojega življenjskega cikla, vključno z jajčeci, larvami, nimfi in odraslimi osebki. Odrasli klopi se običajno nahajajo na listih ali drugih predmetih v okolici, kjer čakajo na gostitelja, da se nanj pritrdijo. Po pritrditvi na psa klop izloči slino, ki vsebuje snovi, ki zavirajo krvni obtok in preprečujejo strjevanje krvi. To omogoča klopu, da se hranijo s krvjo psov, kar jim omogoča preživetje in razmnoževanje. Klopi so znani tudi kot prenašalci različnih bolezni, vključno z lymsko boreliozo, anaplazmozo, babesiozo in erlihiozo. Te bolezni lahko povzročijo resne zdravstvene težave pri psih, zato je pomembno, da lastniki psov redno pregledujejo svoje živali in jih ustrezno zaščitijo pred klopi.
  klop pri psu
  Klop
 • Bolhe so drobne žuželke, večinoma črne ali rjave barve. Njihovo telo je lateralno sploščeno, dolgo od 1 do 9 mm, z zelo trdnim zunanjim skeletom. Glava ni jasno ločena od oprsja, njen najočitnejši del je obustni aparat, izoblikovan v sesalo, ki je usmerjeno močno nazaj (hipognatno). Prilagojen je za prebadanje in sesanje, čemur sta namenjena preoblikovani maksili in zgornji del požiralnika. Ko se bolhe naselijo v naše okolje ali na kožo psa, se hranijo s krvjo psa, v redkih primerih pa napadejo tudi človeka. Bolhe lahko povzročijo srbenje, alergijske reakcije in prenašajo tudi druge bolezni. Če opazite, da vaš pes pogosto praska ali ima rdečico in izpuščaje, je možno, da ima bolhe.
  Bolha
  Bolha
 • Uši so majhni zunanji zajedavci z rumeno-rjavim, sploščenim telesom, ki dosežejo dolžino okoli 2 mm. Na koncu vsake okončine imajo kratke in močne kavljaste kremplje, ki jim omogočajo trdno oprijemanje gostiteljeve dlake. Čeprav jih je mogoče opaziti s prostim očesom, jih zaradi majhnosti in nepravilne porazdelitve po gostiteljevem telesu, zlasti med gosto dlako, težko zaznamo. So vrstno specifični zajedavci, saj se ne prenašajo med različnimi živalskimi vrstami in tudi ne z živali na ljudi. Pasje uši pa prenašajo trakuljo, s katero se lahko okužimo tudi ljudje.
Pasja uš
 • Garje so majhni organizmi, ki spadajo v družino pršic in so pogost zunanji zajedavec pri psih. Te pršice so velike le okoli 0,2 mm in jih je s prostim očesom skoraj nemogoče videti. Garje se hranijo s krvjo gostitelja in preživijo svoje celotno življenje na njem. Na psa se najpogosteje naselijo v predelu ušes, vendar jih lahko najdemo tudi drugod po telesu. Garje se nastanejo tako, da po parjenju samice odložijo jajčeca na koži psa. Ko se jajčeca izležejo, se iz njih razvijejo ličinke, ki se hranijo s krvjo psa in se kasneje razvijejo v odrasle garje. Garje lahko povzročijo srbečico, draženje kože in alergijske reakcije pri psih, zato jih je treba pravočasno odstraniti in zdraviti.
 
garje pri psu
Garje
 • Glivice so lahko ena od vrst zunanjih zajedavcev, ki jih lahko najdemo na koži vašega psa. Obstaja več vrst glivic, ki se lahko pojavijo na koži vašega psa in povzročijo srbenje, izpadanje dlak, rdečico in druge težave s kožo. Če opazite težave s kožo vašega psa, je priporočljivo, da obiščete veterinarja, da ugotovite, ali je težava povezana z glivicami.
  glivična okužba pri psu
  glivična okužba pri psu

Kako se znebiti zunanjih zajedavcev pri psih

 • Odstranjevanje klopov: Če opazite klopa na koži vašega psa, ga poskusite odstraniti s pinceto. Zgrabite klopa čim bližje koži vašega psa in ga zavrtite v smeri urinega kazalca ali protiurinega kazalca. Po odstranitvi klopa si temeljito umijte roke in območje, kjer je bil klop. Uporabite lahko tudi preventivne ukrepe, kot so zunanja sredstva proti klopom ali oblačila za pse, ki preprečujejo, da bi klopi prišli do kože vašega psa. 
 • Zdravljenje bolh: če ima vaš pes bolhe, je pomembno, da ga zaščitite pred nadaljnjim napadom bolh. Uporabite lahko preventivna zunanja sredstva proti bolham, obiščite veterinarja za zdravljenje bolh in jih redno čistite iz okolja, kjer živi vaš pes. Presesajte vaš dom in redno perite ležišče vašega psa, da se znebite bolh in njihovih jajc.
 • Zdravljenje uši: če ima vaš pes uši, je najbolje, da obiščete veterinarja za zdravljenje. Obstaja več zdravil, ki so učinkovita pri zdravljenju uši pri psih. Medtem ko se vaš pes zdravi, morate redno čistiti okolico v kateri živi in prati njegovo ležišče.
 • Zdravljenje garj: če opazite, da ima vaš pes garje, obiščite veterinarja za zdravljenje. Veterinar vam lahko predpiše zdravilo ali kremo, ki bo pomagala zdraviti garje. Redno čistite okolico, v kateri živi vaš pes, da se prepreči ponovna okužba.
 • Zdravljenje glivic: če sumite, da ima vaš pes glivice, obiščite veterinarja za nadaljno diagnozo in zdravljenje. Veterinar vam lahko predpiše ustrezna zdravila in kreme za zdravljenje glivic. V nekaterih primerih je lahko potrebna tudi sistemsko zdravljenje z antibiotiki ali drugimi zdravili. V primeru glivične okužbe kože pri psu je zelo pomembno, da se upoštevajo ustrezni higienski ukrepi. To pomeni, da je potrebno redno umivati psa, uporabljati primerno hrano in se izogibati stresu in drugim dejavnikom, ki lahko zmanjšajo imunsko odpornost vašega psa. Poleg tega je treba okolico, kjer pes živi, redno čistiti in razkuževati.

Zaščita proti zunanjim zajedavcem

Zunanji zajedavci pri psih so lahko nadležni, nevarni in lahko povzročijo zdravstvene težave, zato je zaščita proti njim ključnega pomena za dobro počutje naših kosmatih prijateljev. Klope, bolhe, uši, garje in glivice so le nekateri izmed zajedavcev, ki se radi naselijo na psih. S pravočasno in učinkovito zaščito lahko preprečimo njihov nastanek, zmanjšamo možnost prenosa bolezni in ohranimo zdravje svojega psa. 

Na trgu obstaja več vrst zaščite proti zunanjim zajedavcem, zato vam bomo opisali tiste, ki so se po poročilu strank najbolje obnesle.

Naravna zaščita proti klopom in bolham

Če ne želite uporabljati kemičnih izdelkov, ki vsebujejo insekticide, lahko posežete po naravnih možnostih za zaščito vašega psa. Obstaja kar nekaj naravnih sredstev in metod, ki lahko pomagajo preprečiti nastanek klopov na psu. 

 • Pršilo Cvetka: Pršilo proti klopom je narejeno iz naravnih izvlečkov zelišč, ki odganjajo klope in zavirajo njihov razvoj. Pršilo odganja klope in preprečuje njihovo prisesanje na kožuh. Je povsem brez dodatkov kemičnih snovi, kar pomeni, da je za tvojega kužka povsem neškodljiv.
  pršilo cvetka
  pršilo Cvetka
 • Arava pršilo: Pršilo brez pesticidov temelji na zelo učinkoviti naravni formuli z izjemno koncentracijo 24 aktivnih rastlinskih sestavin izvlečkov in eteričnih olj dreves in rastlin, ki so razvile najučinkovitejši obrambni mehanizem pred škodljivimi žuželkami. Primerno je za odrasle pse, ki jih napadajo bolhe in klopi, saj zagotavlja hitro olajšanje po ugrizu žuželk.
  Pršilo Arava
  pršilo Arava
 • EM ovratnica: EM so združba različnih in skrbno izbranih, človeku in okolju prijaznih sevov fototrofnih in mlečnokislinskih bakterij ter kvasovk, pripravljenih v različnih fermentiranih oblikah po japonski patentirani tehnologiji. Delujejo tako da v telo sproščajo infrardeče žarke. Delovanje infrardečih žarkov naj bi bilo pravzaprav zelo podobno »delovanju« sonca, le da pri tem organizem ni izpostavljen škodljivim ultravijoličnim žarkom. Infrardeči žarki prodrejo globoko skozi kožo in organizem pogrejejo od znotraj. Tako je organizem bolje prekrvavljen, njegov imunski sistem pa dobi dobro spodbudo, da deluje s polno močjo. Bolj zdrav in močnejši je imunski sistem, manj ga paraziti marajo.
  EM ovratnica
  EM ovratnica
 • Biospotix ovratnica: je popolnoma naraven repelent proti klopom za pse. Daje naravno zaščito pred zunanjimi zajedavci, kot so bolhe, klopi, komarji, uši. 100% naravne aktivne sestavine (uporaba eteričnih olj geraniol).
BIOSPOTIX
Biospotix ovratnica za pse, več velikosti
 • Česen: v predelani obliki (brez alicina) psom ni škodljiv, ampak deluje v njihovo korist kot naravna zaščita pred klopi in bolhami. Česen ima visoko vsebnost eteričnih olj, ki prikrijejo vonj mlečne kisline, ki jo koža oddaja in s tem prepreči klopom in bolham da bi se prijele (okvari njihov sprožilni mehanizem). Živali tako postanejo neatraktivne za škodljivce. Poleg tega ima česen tudi antibakterijske in antiarteriosklerotične lastnosti.

   

  česen za psa
  Česen za psa
 • Zaščita iz eteričnih olj: eterična olja so ena izmed najbolj efektivnih zaščit, ko je govora o zaščiti pred klopi. Zmešate lahko eterično olje sivke, limonske trave, poprove mete, melise in evkalipta. Zmešajte od deset do dvajset kapljic eteričnega olja z vodo. Za večjo efektivnost lahko omenjena olja zmešate tudi s kisom ali pa z vodko. 
 • Zaščita iz citrusov: še ena stvar, ki je klopi ne prenesejo, so citrusi. Narežite in v vodi zavrite poljubne citruse ( pomaranča, grenivka, limona …) in pustite vreti vsaj deset minut. Ko se tekočina ohladi, jo razpršite po psu.
  citrusi proti klopom
  S citrusi proti klopom

Veterinarska zaščita proti klopom in bolham

Zaščita pred klopi je ključnega pomena za zdravje naših psov, saj lahko klopi prenašajo nevarne bolezni. Poleg naravnih sredstev, obstajajo tudi kemični izdelki, ki lahko vsebujejo insekticide, in so učinkoviti pri preprečevanju napadov klopov na pse. Ti izdelki so na voljo v različnih oblikah, kot so ovratnice, kapljice na kožo in tablete, ter se razlikujejo glede na aktivne sestavine in trajanje delovanja.

 • Foresto: je ovratnica za pse, ki predstavlja praktičen način zagotavljanja neprekinjene zaščite pred bolhami in klopi. Stalno izločanje majhnih odmerkov aktivnih sestavin iz ovratnice Foresto zagotavlja neprekinjeno zaščito živali. Ovratnica je brez vonja in je vodoodporna, zaradi posebne zasnove pa odpravlja potrebo po zagotavljanju mesečnih nanosov. Ovratnica foresto deluje proti klopom in bolham celih 8 mesecev. Zaradi načina sproščanja je Foresto ovratnica tudi izjemno varna za ljudi in živali. Zaskočni mehanizem na ovratnici omogoča prilagajanje velikosti, predvidena točka preloma pa zagotavlja drugi nivo zaščite.
  ovratnica foresto proti klopom
  Foresto proti klopom, različne velikosti
 • Scalibor: ovratnica za pse proti klopom in komarjem je učinkovit izdelek za zaščito vaših najboljših prijateljev, ki omogoča zaščito pred klopi (Ixodes ricinus, Rhipicephalus sanguineus), komarji (Culex pipens pipens, Culex pipens molestus) in drugimi insekti, ki sesajo kri. Scalibor ovratnica nudi zaščito od 5 do 6 mesecev in je ustvarjena v dveh velikostih, za male in velike pse. Scalibor ovratnica bo poskrbela za brezskrbno aktivno življenje vaših ljubljenčkov, brez skrbi pred zajedalci iz narave.
  Scalibor ovratnica proti klopom
  Scalibor ovratnica proti klopom
 
 • Kožne kapljice Fypryst Combo: za pse so najsodobnejši način za zatiranje zunanjih zajedavcev. Kombinacija fipronila in S-metoprena je zanesljiva in preverjena zaščita proti bolham in klopom. Fypryst Combo deluje tudi na razvojne oblike bolh in tako preprečuje njihovo razmnoževanje v domačem okolju živali. Lahko se ga uporablja tudi pri brejih, doječih živalih in mladičih od 8. tedna starosti.
Kapljice za pse proti klopom
Kapljice za pse proti klopom, različnih velikosti
 • Advantix: kožni nanos za pse je tekočina z repelentnim učinkom ter je namenjena psom. Uporablja se proti bolham, klopom, komarjem, muham in ušem. Advantix je tekočina oziroma kožni nanos, ki predstavlja učinkovito in temeljito repelentno delovanje ter je namenjeno predvsem vašemu psu in ostalim pasjim hišnim ljubljencem.
  advantix proti klopom
  Advantix proti klopom
 • Frontline Combo: Raztopina za kožni nanos za pse, ki ščiti pred klopi in bolhami tako, da jih uničuje ter prekinja njihov razvojni krog. Je varen za uporabo in vodoodporen.
  Frontline Combo
  Frontline Combo za pse, različne velikosti
 • Nexgard: zdravilo proti bolham in klopom za pse v obliki priboljška z okusom govedine. Inovativna aktivna učinkovina afoksolaner se uporablja izključno v veterinarski medicini. Zdravilo deluje izjemno hitro. Bolhe ubije še preden lahko izležejo jajčeca in vaše bivališče je zaščiteno pred razvojnimi oblikami bolh.
  nexgard proti klopom
  Nexgard za pse, proti klopom, različne velikosti

Pri tabletah proti klopom moramo biti še posebaj previdni, da se pred uporabo posvetujemo z veterinarjem. Nekateri psi imajo lahko na njih hude alergijske reakcije, zato smo v članku opisali le Nexgard, ki je po posvetu z veterinarjem dobil najmanj negativnih mnenj strank in stranskih učinkov pri psih. 

Zdravljenje uši, garj in glivic

Čeprav lahko zdravila, kot so Fyprysta Combo učinkovito uničujejo tudi uši, pa se je za zdravljenje uši, garj in glivic najboljše posvetiti z veterinarjem. Zdravila za takšno trdovratno vrsto zajedavcev nam predpiše veterinar, ki prav tako spremlja zdravljenje vašega psa.   

glivice pri psu
Glivice pri psu

Nekaj zanimivosti o zunanjih zajedavcih pri psih

 • Bolhe so lahko prisotne v vsakem letnem času in jih ni mogoče enostavno odpraviti.
 • Klopi lahko prenašajo različne bolezni, kot so lymska borelioza, babesioza in erlihioza.
 • Nekateri psi so bolj dovzetni za zunanje zajedavce kot drugi. Na primer, psi s kratko dlako so lahko bolj dovzetni za klope, medtem ko psi s dolgo dlako so bolj dovzetni za bolhe.
 • Zunanji zajedavci se lahko prenašajo z enega psa na drugega, zato je pomembno, da svojega psa redno pregledujete in mu zagotovite ustrezno preventivno zaščito.
 • Določene pasme psov, kot so pasme z gubami, so lahko bolj nagnjene k razvoju okužb kože zaradi vlažnih in toplih območij na njihovi koži.
 • Glivice lahko povzročijo resne težave s kožo vašega psa in celo povzročijo izpadanje dlak. Zato je pomembno, da svojega psa pregledujete redno in takoj obiščete veterinarja, če opazite kakršnekoli spremembe v njegovem vedenju ali videzu.

Želimo vam varno potepanje!

pes v gozdu
Tina, Lemmy in Lili