Kolikokrat gre pes na blato?

pes na stranišču

Verjetno ne namenjate ravno veliko časa razmišljanju o pasjem blatu, vendar pa z medicinskega vidika lahko ravno ta ponudi zelo dragocene vpoglede v splošno zdravje vašega štirinožnega prijatelja.

Spremljanje vizualnega izgleda pasjega iztrebka/blata, pogostosti izločanja in njihovih posebnih navad lahko hitro opozori na določene zdravstvene težave.

Kako pogosto naj bi psi “kakali”?

Na splošno je pogostost odvisna od življenjskega obdobja psa:

  • Odrasli psi imajo običajno enkrat na dan iztrebek, čeprav je za nekatere pse normalno izločanje dvakrat ali trikrat na dan.
  • Mladiči pa lahko morajo iti veliko pogosteje – včasih tudi do petkrat na dan ali več.
  • Starejši psi lahko izločajo manj pogosto, blizu enkrat na dan ali celo manj kot to.

Čeprav ima vsak pes svoje vzorce, mora vsakršna sprememba konsistence dobiti nekaj vaše pozornosti..

Če vaš pes običajno izloči enkrat na dan in nenadoma začne izločati tri ali štirikrat na dan, je za tem razlog. Lahko gre za preprosto spremembo prehrane ali urnika vadbe psa, vendar pa lahko tudi nakazuje na zdravstveni problem, ki ga je treba obravnavati.

pes na stranišču

Kako dolgo po obroku se pes iztrebi?

Večina psov iztrebi približno 30 minut po obroku ali takoj po prebujenju. To sta oba odlična časa za načrtovanje sprehodov ali vadbe za vašega psa. Seveda pa imejte v mislih, da so to le neke splošne statistike in da imajo psi tudi različne urnike.

Pri večini psov traja med 8-12 ur, da popolnoma prebavijo obrok, pri čemer mladiči prebavijo hrano hitreje kot starejši psi. Če pes poje manjši obrok, ga bo prebavil hitreje kot večji obrok. Če torej hranite svojega psa dvakrat na dan, bo verjetno moral izločiti blato približno dvakrat na dan.

 

Zakaj moj pes toliko iztreblja?

Če vaš pes redno opravlja svojo veliko potrebo večkrat na dan, še ni razloga za preprah. V kolikor pa kar naenkrat potrebuje izločiti blato pogosteje, pa lahko to nakazuje na osnovni zdravstveni problem.

pes na stranišču

Zakaj moj pes ne opravlja velike potrebe?

Enako kot prepogosto izločanje blata, lahko tudi preveč redko opravljanje velike potrebe nakazuje zdravstvene težave. Če vaš pes na sprehodu izpusti veliko potrebno, vendar ne kaže nobenih znakov trpljenja ali napenjanja, potem ni razloga za zaskrbljenost. V kolikor se pa vaš pes redno napenja in ne izloča blata ali pa je blato trše od običajnega, lahko pomeni, da trpi zaradi zaprtja.

Zaprtje lahko povzročijo različni dejavniki, med drugim dehidracija. Preverite pri veterinarju, če obstaja kakšen skriti vzrok. Ne poskušajte zdraviti zaprtja z dajanjem kakršnih koli odvajal brez priporočila veterinarja. Tudi odvajala za pse lahko povzročijo stranske učinke, kot je driska.

Kdaj naj vas skrbi urnik kakanja vašega psa?

Občasno dodatno iztrebljanje ali zamujeno iztrebljanje običajno ni razlog za skrb. Na navade izločanja blata vašega psa vpliva več dejavnikov, vključno z njihovo prehrano, pogostostjo hrane, dodatnimi prigrizki, brskanjem po smeti, količino gibanja, stresom itd.

Vsako sprememba normalnega vzorca, ki traja več kot dan ali dva, pa se že splača preveriti. Enako velja tudi za blato – kakršna koli sprememba barve, vonja ali konsistence lahko pomeni, da se nekaj dogaja.

Ko niste prepričani, ali je nekaj normalno, si to nekam zapišite in čim hitreje posvetujte z veterinarjem.

pes na veliki potrebi

Kako pogosto bi morali sprehajati svojega psa?

Brez zdravstvenih razlogov, kot je artritis ali težave z mobilnostjo, je skoraj nemogoče prepogosto sprehajati svojega psa. Če želite imeti na sprehodu največjo verjetnost, da bo vaš pes opravil veliko potrebo, naj bo to potem vsaj dvakrat na dan, približno 30 minut po obroku.

Vsekakor pa ne pozabite pobrati iztrebke za svojim psom! To ne bo samo ohranjalo čistoče dvorišča ali ulice, temveč vam bo omogočilo tudi preverjanje sprememb vonja, barve in konsistence.

Najpomembnejša stvar je vedeti, kaj je normalno za vašega psa…in šele nato pozorno opazovati morebitne spremembe. Vsako spremembo si zabeležite in obvestite svojega veterinarja, kaj se dogaja.

pes ki se smeji
Tina, Lemmy in Lili