Uriniranje psa v stanovanju – Vzroki in preventiva

pes urinira v stanovanju

Ena od najpogostejših težav s katerimi se lastniki psov srečujejo je uriniranje v stanovanju. Ta problem lahko predstavlja velik izziv za lastnike, saj se lahko vpliva na kvaliteto življenja in dobro počutje psa. V tem članku bomo obravnavali vzroke za uriniranje v stanovanju, kako preprečiti težave in pogosta vprašanja, povezana s tem problemom.

Vzroki za uriniranje v stanovanju

Obstaja več vzrokov, zakaj psi urinirajo v stanovanju, in vključujejo tako vedenjske kot tudi zdravstvene težave. Nekateri vzroki so:

uriniranje psa v stanovanju

Slabo učenje čistega uriniranja

Če pes ni bil pravilno naučen, kako naj opravi svoje potrebe zunaj, lahko urinira v stanovanju, ko ni na sprehodu. To je pogost problem pri psih, ki so bili rešeni iz zavetišča ali pa so bili prej lastniški psi, ki niso bili ustrezno izurjeni.

V tem primeru je ključno, da psa naučite pravilnega vedenja. Najprej morate biti potrpežljivi in mu dovoliti, da se navadi na novo okolje. Nato ga postopoma učite pravilnega uriniranja zunaj. Z rednim hvaljenjem in nagrajevanjem dobrega vedenja lahko spodbudite psa, da se nauči urinirati samo zunaj.

Socializacijske težave

Če pes ni bil dovolj socializiran, lahko uriniranje v stanovanju predstavlja način, kako izraziti stres ali tesnobo. Socializacijske težave so lahko pomemben dejavnik, ki vpliva na uriniranje psa v stanovanju.

Če pes ni bil dovolj socializiran in navajen na ljudi, živali in okolje, v katerem živi, lahko to povzroči stres in tesnobo, ki se lahko izrazijo tudi skozi neprimerno vedenje, kot je uriniranje v stanovanju. Na primer, pes lahko začne urinirati, ko sliši glasne zvoke iz sosednjega stanovanja, ko sreča druge pse ali ljudi, ali ko se mu zdi, da je njegov lastnik jezen ali razburjen.

francoski buldog pod stresom

Strah, anksioznost in stres

Psi, ki trpijo zaradi strahu ali anksioznosti, se lahko odzovejo tako, da urinirajo v stanovanju. Stres lahko pri nekaterih psih povzroči uriniranje v stanovanju. To se lahko zgodi, ko se v domu pojavi nov družinski član, ko se selite ali ko pride do spremembe v dnevni rutini psa.

Če sumite, da je stres vzrok za težave z uriniranjem, se posvetujte s strokovnjakom za vedenje živali, ki vam lahko pomaga z nasveti in terapijo.

Zdravstvene težave

Če pes nenadoma začne urinirati v stanovanju in nima prejšnje zgodovine te navade, bi to lahko bil znak za zdravstveno težavo. Okužbe sečil so lahko pogost vzrok za nenadno uriniranje v stanovanju. Simptomi, ki kažejo na okužbo sečil, vključujejo tudi pogosto uriniranje, težave z uriniranjem in kri v urinu. Če vaš pes kaže katerikoli od teh simptomov, ga morate nemudoma odpeljati k veterinarju.

Drugi zdravstveni problemi, kot so diabetes, težave s ščitnico in ledvicami, lahko povzročijo, da pes pogosto urinira v stanovanju. Če vaš pes kaže znake utrujenosti, slabega apetita ali izgube teže, se posvetujte z veterinarjem, da izključi možnost teh težav.

pes urinira v stanovanju

Preventiva

Najboljši način, da se prepreči uriniranje v stanovanju, je preprečiti, da do tega sploh ne pride. Za to obstaja nekaj nasvetov, ki jih lahko upoštevate:

  1. Učenje pravilnega čistega uriniranja: Če ima vaš pes težave s čistim uriniranjem, mu lahko pomagate tako, da ga naučite, kako naj pravilno opravi svoje potrebe zunaj. Na ta način mu boste pomagali, da bo razumel, kaj pričakujete od njega.
  2. Druženje: Psa lahko socializirate z drugimi psi, s tem pa mu boste pomagali, da bo bolj sproščen in manj nagnjen k uriniranju v stanovanju.
  3. Redni sprehodi: Redni sprehodi bodo vašemu psu omogočili, da urinira zunaj, in s tem zmanjšali možnosti za uriniranje v stanovanju.
  4. Dostop do vode: Vaš pes mora imeti vedno na voljo dovolj vode, da se izognete dehidraciji, kar lahko povzroči težave s sečili.

V kolikor pa vas pes že urinira, pa smo poleg zgornjih hitrih nasvetov pripravili še par pomembnih napotkov.

Čiščenje madežev: Če pes že urinira v stanovanju, je pomembno, da čim hitreje očistite madež, da preprečite, da bi ga pes ponovno označil kot svoje mesto za uriniranje. Uporabite čistilno raztopino, ki ne vsebuje amoniaka ali kisa, saj bi ti lahko privabili psa nazaj na mesto uriniranja.

Kaznovanje: Nikoli ne kaznujte psa za uriniranje v stanovanju, saj bo to le povzročilo stres in zmedo pri psu, kar lahko vodi do večjih težav s čistim uriniranjem. Namesto tega ga vzpodbujajte in nagradite, ko opravi svoje potrebe zunaj.

Nagrajevanje: Ko vaš pes uspešno opravi svoje potrebe zunaj, ga nagradite s pohvalo ali majhno poslastico. Na ta način bo pes razumel, kaj od njega pričakujete, in se bo bolj potrudil, da bi zadovoljil vaša pričakovanja.

Kontrola prehrane: Uriniranje v stanovanju lahko poveča tudi preobilna hrana, ki jo pes zaužije. Preverite priporočeno količino hrane za vašega psa in se držite tega. Prehrana vašega psa mora biti uravnotežena in zdrava, saj lahko neustrezna prehrana povzroči zdravstvene težave, ki lahko vodijo do uriniranja v stanovanju.

belgijski ovčar pri uriniranju

Pogosta  vprašanja in odgovori

V nadaljevanju predstavljamo nekaj najbolj pogostih vprašanj in odgovorov, vezanik na uriniranju psov v stanovanju.

Ali lahko sterilizacija/kastracija psa pomaga pri preprečevanju uriniranja v stanovanju?

Da, sterilizacija ali kastracija lahko pomagata pri preprečevanju uriniranja v stanovanju. Sterilizacija ali kastracija odstranjuje spolne hormone, ki lahko spodbujajo spolno vedenje in označevanje teritorija z urinom. S tem se lahko zmanjša tudi potreba po označevanju v stanovanju.

Ali lahko psihološki stres povzroči uriniranje v stanovanju?

Psi so socialna bitja in če so izpostavljeni stresu, lahko to vpliva na njihovo vedenje, vključno z uriniranjem v stanovanju. Stresni dejavniki lahko vključujejo spremembe v družini, selitve, pomanjkanje vadbe ali pozornosti, bolezni drugih družinskih članov ali spremembe v urniku.

Ali lahko prehrana vpliva na uriniranje psa v stanovanju?

Vsekakor. Če pes ne dobi dovolj tekočine ali če ima preveč beljakovin v prehrani, lahko to povzroči uriniranje v stanovanju. Prehrana bogata s soljo lahko tudi spodbudi uriniranje, saj pes potrebuje več vode, da uravnoteži natrij v prehrani. Na splošno je pomembno zagotoviti zdravo in uravnoteženo prehrano za psa.

Ali lahko starost vpliva na uriniranje psa v stanovanju?

Seveda, starost lahko vpliva na uriniranje psa v stanovanju. Starejši psi lahko imajo težave z nadzorom sečil in imajo pogosteje nujne potrebe po uriniranju. To lahko privede do uriniranja v stanovanju, če se pes ne more pravočasno dostopati do zunanjega prostora. Poleg tega lahko starejši psi razvijejo tudi zdravstvene težave, kot so okužbe sečil ali težave z ledvicami, ki lahko povzročijo uriniranje v stanovanju.

Kdaj naj poiščem pomoč pri veterinarju?

Če se vaš pes nenadoma začne urinirati v stanovanju ali če opazite kakršne koli spremembe v navadah uriniranja, kot so pogostejše potrebe po uriniranju, kri v urinu ali bolečine pri uriniranju, takoj poiščite pomoč veterinarja. Ti simptomi lahko kažejo resnejše na zdravstvene težave.

border collie v gozdu
Tina, Lemmy in Lili