Kam s psom v Ljubljani

Pes-v-ljubljani

Ljubljana je odlično mesto za potepanja s psom, saj ponuja veliko različnih možnosti za druženje, socjalizacijo, sprehode in počitek. Ker Ljubljana spada med eno od dvajsetih najbolj zelenih prestolnic Slovenije, ta ponuja veliko zelenih površin za kvaliteten sprehod z vašim psom. Ker pa je Ljubljana tudi mesto z bogato zgodovino in izletnimi točkami, vam bom v nadeljevanju izpostavila tiste, ki so najbolj priljubljene.

Center Ljubljane

Središče Ljubljane je odličen za potepanja s psom, saj ponuja veliko različnih možnosti za druženje z vašim najboljšim prijateljem.

Ljubljanski stari del mesta je poln zgodovinskih znamenitosti, kot so Ljubljanski grad, Tromostovje in Prešernov trg, ki so zelo lepe destinacije za sprehod s psom, ki mu mesto ne povzroča stresa.

Vi pa se lahko sprehodite  skozi ozke ulice in uživajte v arhitekturi in zgodovini mesta.Tudi reka Ljubljanica, ki teče skozi središče mesta, ponuja lepe poti za sprehajanje.Ta pa je znana po svojih zelenih obrežjih, ki so idealne za sprehajanje s psom in uživanje v naravi. Kopanje v njej pa v centru mesta ni priporočljivo in je lahko tudi nevarno.

V centru mesta lahko prav tako obiščete veliko kavaren in ostalih prostorov za druženje in sprostitev, kjer so psi dovoljeni. Pazljivi bodite samo na to, da vašega psa vedno vodite na povodcu, s tem poskrbite za njegovo varnost in varnost ostalih sprahajalcev.

pes-v-centru-ljubljane

Park Tivoli

Eden od najbolj priljubljenih lokacij v Ljubljani je park Tivoli, ki je tudi največji park v Ljubljani. Tivoli je znan po svojih lepih in urejenih poteh za sprehajanje, ki se vijejo skozi zelene površine in gozdove. Obstaja veliko poti za sprehajanje, ki so primerne za vse vrste psov od tistih malo bolj zahtevnih pa do tistih, ki imajo radi krajši sprehod. V Tivoliju lahko najdete tudi table s potmi, ki vam bodo pomagale  pri orientiranju  po parku. Prav tako je park bogat z živalstvom in rastlinstvom vseh vrst, kar pa pomeni tudi to, da se moramo v parku obnašati temu primerno.

Vedno imejte s seboj vrečke za pobiranje kakcev, saj s tem skrbite za čistočo parka, tudi za ostale obiskovalce. Park vam ponuja tudi nekaj kavarnic, mini golf in muzej novejše zgodovine, kjer so psi prav tako dobrodošli. Za malo več rekreacije pa se lahko povzpete tudi na hrib Rožnik in se prepustite lepemu razgledu na vrhu.

park-tivoli
VIR: https://www.atlasobscura.com/places/cast-iron-dogs-tivoli-castle
Ljubljanski Grad

Druga odlična destinacija za potepanja s psom je Ljubljanski grad, ki se nahaja na hribu nad mestom in ponuja neverjeten razgled na Ljubljano.

pes-na-ljubljanskem-gradu
Razgled iz Ljubljanskega Gradu
Nešteto je razlogov za kratek vzpon na Grajski grič. Pobegnite od mestnega vrveža v objem košatih dreves, kjer boste za trenutek pozabili, da ste v mestu in tudi vaš pes bo ob tem zelo užival. Privoščite si dolge sprehode po poteh, ki skrivajo številne zgodovinske znamenitosti za vas in gozdne poti za vsak pasji smrček. Kje pa se lahko na Ljubljanski grad pravzaprav vzpne, pa si lahko preberete na naslednju povezavi: Vzpon na Ljubljanski grad. Za na konec, vam priporočam, da Ljubljanski grad obiščete v toplejših mesecih, saj vam bo ta v tem času ponudil zares vse lepote.
Ne pozabite na skrb za red in čistočo (vrečke za kakce), dovolj vode in spoštljivo vedenje do ostalih prebivalcev (predvsem gozdnih) in obiskovalcev Ljubljanskega gradu.
pes-na-ljubljanskem-gradu
Rožnik

Rožnik je naravna znamenitost, ki se nahaja v  Ljubljani in ponuja veliko možnosti za potepanja s psom. To je odličen izlet za tiste, ki želijo uživati v naravi, saj ponuja lepe razglede na Ljubljano in okoliško pokrajino. Na Rožniku se nahaja veliko poti za sprehajanje. Obstaja veliko označenih poti, ki se vijejo skozi gozdove in ponujajo kvaliteten sprehod v naravi.

Najprej se sprehodimo do gradu Tivoli za katerim opazimo gozdno cesto, ki se začne vzpenjati. Že nekaj metrov za gradom pridemo na prvo križišče, kjer nadaljujemo po spodnji levi cesti, ki se naprej zmerno vzpenja (desna strma cesta se konča). Po nekajminutni hoji cesta zavije ostro desno in se za tem nekoliko položi. Višje cesta preči trim stezo in nas za tem pripelje na križišče več cest.

Nadaljujemo po najbolj levi cesti, ki se po krajšem vzponu začne spuščati in nas hitro pripelje do naslednjega križišča pri spomeniku padlim v vojni za Slovenijo. Tu nadaljujemo naravnost (desno Šišenski hrib) po cesti, ki se začne spuščati. Po krajšem spustu se cesta ponovno prične vzpenjati in nas po nekaj minutah nadaljnje hoje pripelje do gostišča na Rožniku. Od gostišča pa se lahko sprehodimo še na vrh Rožnika (Cankarjev vrh) sredi katerega stoji cerkev.

Ne pozabite na upoštevanje drugih sprehajalcev in psa vodite na povodcu, če ta ni naučen dobrega odpoklica.

 

pes-v-naravi

Botanični vrt in Hrib Golovec

Botanični vrt je mesto, kjer lahko uživate v različnih rastlinah in cvetlicah iz različnih delov sveta. V njem se rastline razvrščajo glede na geografsko področje, v katerem rastejo. Prav tako ga lahko obiščete tudi z vašim psom.

Botanični vrt Ljubljana je eden izmed najbolj priljubljenih mestnih botaničnih vrtov, ki ponuja veliko možnosti za sprehajanje s psom. Rastline se razvrščajo po geografskem področju, ki ga zastopajo, kot so evropske, azijske, afriške in južnoameriške rastline. Ponuja tudi ribnik in fontane, kjer pa se psi ne smejo kopati ali plavati. V botaničnem vrtu so določena pravila za sprehajanje psov, psi morajo biti obvezno na povodcih, na nekatera mesta pa z nimi ne moramo vstopati.

Da pa naredimo izlet še bolj zanimiv in aktiven se lahko odpravimo tudi na bližnji hrib Golovec. Od botaničnega vrta nadaljujemo po rahlo vzpenjajoči cesti oz. pločniku, ki nas skozi podvoz in most preko železnice pripelje do križišča Ižanske ceste in Hradeckega ceste. Nadaljujemo levo po Hradeckega cesti in ji sledimo približno 50 m, nato pa v manjšem križišču nadaljujemo desno v smeri “Pot na Golovec” in vzpon nadaljujemo po tlakovani in precej strmi cesti. Višje cesta postane makadamska in se nekoliko položi. Omenjeni cesti, nato sledimo do observatorija na Golovcu, oz. ostrega levega ovinka.

Na ovinku, le ta se nahaja v neposredni bližini observatorija, opazimo informativno tablo za gozdno učno pot Golovec, ki nas usmeri na širok in sprva zložen kolovoz. Po nekaj minutah hoje se kolovoz za kratek čas zmerno vzpne, nato pa se postopoma prične spuščati. Po nekaj minutah spusta pridemo do gozdne ceste, le to samo prečimo, nato pa se priključimo Poti spominov in tovarištva. Omenjeni poti sledimo v levo, le ta pa nas po nekaj krajših vzponih pripelje na Črni hrib (najvišja točka omenjene poti).

S Črnega hriba se najprej rahlo spustimo, nato pa, ko se pot izravna pridemo na neoznačeno razpotja. Tu zapustimo Pot spominov in tovarištva in pot nadaljujemo po desni stezi ob kateri opazimo eno od sicer redkih markacij na poti. Le nekaj 10 m naprej pridemo na naslednje neoznačeno razpotje. Tokrat nadaljujemo levo in po krajšem vzponu stopimo na najvišji vrh Golovca.pes-v-naravi

Mostec in Pot spominov in tovarištva

Mostec, ki leži na severozahodnem pobočju Rožnika ob Večni poti in v neposredni bližini Živalskega vrta, je ena najbolj priljubljenih rekreacijskih točk v Ljubljani. Vam in vašemu psu pa ponuja sprehajalne poti po prijetnem gozdnatem terenu, sodobno opremljeno trim stezo, več pohodnih poti, ki vodijo na Rožnik ter bližnji Šišenski hrib.

Iz Mosteca na nasprotni strani Večne poti pridete do Koseškega bajerja in od tam na Pot spominov in tovarištva, ki obkroža celotno mesto. Del Poti spominov in tovarištva, ki vodi od Koseškega bajerja do Viča, velja za enega od najlepših. Ne pozabite pa, da se v Koseškem bajerju vaš pes ne sme kopati ali plavati, saj je to zaradi njegove varnosti in varnosti tam živečih živali strogo prepovedano.

pes-v-naravi

Pot spominov in tovarištva poteka skozi mestne četrti, ki obkrožajo središče Ljubljane. Začetek poti je prepuščen individualni odločitvi.

Če začnemo na Viču in v smeri urinega kazalca obkrožimo mesto, nas pot najprej pelje okrog hriba Rožnik, skozi Koseze in Šiško, Bežigrad, mimo Gramozne jame skozi pokopališče Žale, med stanovanjskimi bloki v Novih Jaršah, vzdolž Ljubljanske obvoznice do reke Ljubljanice (Polje), skozi Štepanjsko naselje in preko hriba Golovec na Ljubljansko barje, kjer preko mestnih predelov Galjevica, Ilovica, Murgle in Mestni log sklenemo pot na Viču.

Dolžina poti je 32,5km, kar pa je lahko za nekatere pse velik zalogaj, zato bodite na takšno pot dobro pripravljeni, ali pa se odpravite samo na delni sprehod, ki bo vam in vašemu psu prav tako prinesel veliko užitkov.

 

Kakor vidite vam torej Ljubljana ponuja ogromno doživetij in potepanja s psom. Od hribov, do poti in samega centra Ljubljane. Poleg tega je psom zelo prijazno mesto, vendar pa previdnost nikakor ni odveč. Uživajte v druženju s svojim psom in v lepotah Ljubljane.

psa-na-ljubljanskem-gradu
Tina, Lemmy in Lili