Rehabilitacija in počitek pri psu

nemski-ovcar-v-naravi

Rekreacija s psom je priljubljena aktivnost, ki jo ljudje radi izvajajo s svojimi štirinožnimi prijatelji. Medtem, ko je redna telesna dejavnost pomembna za zdravje psov, pa lahko pretiravanje pri športnih aktivnostih povzroči poškodbe. Rehabilitacija psa po športni aktivnosti je zato izjemno pomembna za zagotavljanje dobrega zdravja in dobro počutje vašega psa. Prav tako pa pomaga pri rasti in razvijanju mišic podobno, kot pri ljudeh.

VIR: https://fitdognation.com/

Ali pes potrebuje počitek po dolgotrajni aktivnosti?

Vsak pes potrebuje počitek po dolgotrajni aktivnosti, saj je to ključnega pomena za okrevanje po napornih dejavnostih. Dolgotrajna telesna dejavnost povzroči utrujenost, kar lahko vodi do poškodb, če psu ne zagotovimo dovolj počitka. Zato je pomembno, da poskrbimo za ustrezno rehabilitacijo po športnih aktivnostih.

Pri psih poznamo več vrst počitka, ki so lahko koristne za njihovo zdravje in dobro počutje

 1. Pasivni počitek: to je najpogostejši tip počitka, ko pes preprosto leži ali spi. Pasivni počitek je ključen za regeneracijo mišic in obnavljanje energije.
 2. Aktivni počitek: aktivni počitek vključuje lažje aktivnosti, ki jih pes lahko opravlja, medtem ko počiva po naporni aktivnosti ali operaciji. Lahko se sprehaja počasi po parku ali pa se igra z miselnimi igračami. Aktivni počitek lahko pomaga pri sproščanju mišic in zmanjšanju stresa.
 3. Masaža: masaža je lahko koristna za psa, ki je bil izpostavljen intenzivni telesni aktivnosti ali poškodbi. Masaža lahko pomaga pri sproščanju mišic in obnovi poškodovanih tkiv.
 4. Hidroterapija: hidroterapija je terapija z vodo, ki se uporablja za rehabilitacijo psa po poškodbi ali operaciji. Voda zagotavlja vzgon in zmanjšuje obremenitev sklepov, kar omogoča psu lažje gibanje in krepi mišice.
 5. Terapevtska vadba: terapevtska vadba vključuje posebne vaje in aktivnosti, ki se uporabljajo za rehabilitacijo psa po poškodbi ali operaciji. Te vaje se izvajajo pod nadzorom strokovnjaka, ki lahko prilagodi vadbo glede na potrebe posameznega psa.
 6. Kratek počitek med aktivnostmi: Kratek počitek med aktivnostmi lahko pomaga psu, da si hitreje povrne energijo in se izogne ​​pretreniranju. Na primer, po igranju lahko pes nekaj minut počiva, da si oddahne.
Počitek je tudi pri psih potreben za rehabilitacijo in boljše počutje

Kako izgleda počitek pri  psih?

Počitek pri psih vključuje predvsem omejevanje aktivnosti in zagotavljanje udobnega počivališča. Čeprav se pes morda ne bo želel takoj ustaviti z aktivnostmi, je pomembno, da ga na to spodbudimo. Za zagotavljanje popolnega počitka je pomembno, da psa ne izpostavljamo stresnim situacijam, ki bi lahko povzročile nepotrebno vznemirjenje. 

Uporaba podloge za lizanje med počitkom

Aktiven počitek z uporabo podloge za lizanje je zanimiva in koristna ideja za psa, ki potrebuje nekaj aktivnosti med počitkom. Ta tip počitka lahko pomaga pri sproščanju mišic in zmanjšanju stresa, hkrati pa je tudi zabaven način za psa, da preživi čas.

Podloga za lizanje je običajno izdelana iz silikona ali gume in ima na površini majhne izbokline ali druge vzorce, ki spodbujajo psa, da lizne po površini. Običajno se na površino podloge nanašajo različne snovi, ki jih pes lahko liže in okuša, na primer arašidovo maslo, pašteto ali sadje. Ti okusi lahko privabijo psa, da začne lizati in s tem izvaja nekaj aktivnosti, hkrati pa se sprošča.

Ko pes lizne po površini podloge, aktivira jezik in s tem stimulira svoje možgane in mišice. To lahko pomaga pri izboljšanju prekrvavitve in krepitvi mišic v ustih in jeziku. Poleg tega lahko ta aktivnost psu pomaga pri zmanjšanju stresa in tesnobe, saj se osredotoča na nekaj, kar mu je prijetno, in s tem umiri svoj um.

Aktiven počitek z uporabo podloge za lizanje je primeren za pse vseh starosti in velikosti, zlasti za tiste, ki so prekomerno energični ali utrujeni zaradi športnih aktivnosti. Podloga za lizanje je prav tako koristna za pse, ki imajo težave s prehrano ali črevesno prebavo, saj lahko preprečujejo dolgočasenje in izgubo apetita.

Če želite uporabiti podlogo za lizanje kot aktivni počitek za vašega psa jo preprosto položite na tla ali jo pritrdite na steno. Nato nanjo nanesite želeno snov, ki jo pes lahko liže. Vaš pes se bo morda moral navaditi na novo igračo, zato mu najprej dovolite, da se nanjo navadi, preden začne z lizanjem.

Kaj pes potrebuje za dober in kvaliteten spanec?

Naši psi potrebujejo tudi dovolj spanca. Mladički spijo skoraj tretjino dneva. Potrebovali naj bi vsaj 18 ur spanja. Pri odraslih psih psih je potreba po spancu sicer manjša, a se njihove potrebe po spanju kar precej razlikujejo od naših. Odrasel pes naj bi spal od 8 do 14 ur dnevno. Dober in kvaliteten spanec je ključnega pomena za rehabilitacijo psa po športnih aktivnostih. Za zagotavljanje udobnega spanja psu zagotovite mehko in udobno ležišče ter ugodno temperaturo. Tudi pravilna hrana in zadostna hidracija sta ključnega pomena za zagotavljanje dobrega počutja psa.

Nekaj zanimivosti o pasjem počitku

 • V povprečju psi spijo od 12 do 14 ur na dan, odvisno od starosti in pasme.
 • Nekatere pasme, kot so greyhoundi, spijo lahko tudi do 18 ur na dan.
 • Med spanjem psi doživljajo REM fazo spanja, kar kaže na to, da imajo podobne sanje kot ljudje.
 • Za zagotavljanje dobrega počitka psa je pomembno, da mu zagotovimo redne sprehode in telesno aktivnost.
 • Psi imajo občutek varnosti, ko spijo v zaprtem prostoru, zato naj bodo prostori, kjer pes spi, vedno zaprti.

Vesele, varne in predvsem spočite potepe s psom vam želimo!

Katja, Hera in Amon

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja