Kostna juha za pse

kostna-juha

Kostna juha za pse

Juha je pogosto na naših jedilnikih, ob nedeljah pa je po večini slovenskih domov že samoumevno, da bo na meniju tudi juha. Zakaj pa je ne bi ponudili še psu? Govora je o kostni juhi, ki ima za naše kosmatince ogromno pozitivnih učinkov. Kakšni pa so ti?

Kaj je kostna juha in kako jo pripravimo:

To je juha, ki je kuhana iz kosti, kuha pa se občutno dlje, kot navadna juha. Kuhati jo moramo toliko časa, da se kosti zmehčajo oz. razpadejo, kar lahko traja tudi do 3 dni. Med kuhanjem, pa se juha ne sme ohladiti, zato jo moramo kuhati do 3 dni brez vmesnega ohlajanja. Za takšno vrsto kuhanja pa so najbolj priročni počasni kuhalniki (ang. slow cooker).

Sorodna vsebina: Kuhana hrana za pasje mladiče

Pozitivni učinki kostne juhe za pse:

Odlično vpliva na pasjo prebavo – pomirja prebavni trakt, dlaka s časom postane lepša in bolj svetleča, priporočajo pa jo tudi pri bolečih sklepih ali, kot preventivo, pred težavami s sklepi. Razstruplja tudi jetra in hidrira psa, saj jo po navadi radi pijejo zaradi okusa po mesu. Lahko jo uporabimo tudi za spodbudo apetita pri psu oz. kadar naš pes zaradi zdravstvenih ali stresnih situacij izgubi apetit.

Katere kosti se uporablja pri kuhanju kostne juhe?

Kosti za takšno vrsto juhe morajo biti mozgovne, mi pa najraje uporabimo goveje kosti. Te sicer vzamejo precej več časa za kuhanje, ker so večje in debelejše in zato počasneje razpadejo. Odlična izbira pa so tudi piščančje kosti, ker razpadejo precej hitreje, vendar pa jih mi ne uporabljamo zaradi alergije na piščanca.

Uporabimo tako tiste kosti, ki najbolj odgovarjajo našemu psu.
Naslednja obvezna sestavina je jabolčni kis, ki bo pripomogel k temu, da iz kosti dobimo čim več mineralov in mozga. Zraven lahko dodamo poljubno zelenjavo, mi najraje dodamo nekaj korenčka, bučko in zeleno. Dodamo pa tudi vejico rožmarina in par listkov peteršilja.

RECEPT:

  • 1 kg govejih kosti z mozgom (lahko tudi katerekoli druge kosti),
  • 1l vode (približno, mi jo dodamo toliko da prekrije vse kosti in zelenjavo),
  • 1/4 dl jabolčnega kisa,
  • 1 skodelico zelene,
  • 1 skodelico bučk,
  • 1 skodelico korenčka,
  • 1 vejico rožmarina,
  • 1 stebelce peteršilja.
kostna-juha-za-psa
Postopek priprave
Za kuhanje uporabljamo počasni kuhalnik, ker je tako še najlažje kontrolirati temperaturo med pripravo, kuhalnik pa lahko pustimo brez nadzora in skrbi tudi čez noč.
V posodo damo kosti, čez prelijemo jabolčni kis, in zraven dodamo zelenjavo (ni je potrebno rezati na majhne kose, saj se bo lepo razkuhala), rožmarin in peteršilj. Čez vse sestavine pa prelijemo vodo.
Ko imamo v posodi vse sestavine lahko dokler voda ne zavre nastavimo višjo temperaturo, potem pa znižamo na srednje visoko, da nam juha samo ne vre.
Juho kuhamo toliko časa, dokler ne opazimo da so kosti razpadle oz. se zmehčale. Ko zaključimo s kuhanjem posodo odstavimo in iz juhe odstranimo kosti (kuhanih kosti NIKOLI NE HRANIMO PSU!! Ampak jih zavržemo). Zelenjavo lahko poleg juhe ponudimo psu. Juho nato prelijemo v kozarce in jo hranimo v hladilniku. Če smo v kozarce prelili juho z maščobo bo ta naredila pokrov in tako bo juha ostala uporabna več časa. Maščobo pred uporabo odstranimo, juho pa dodamo psu v obroke.
Približno 1l kostne juhe imamo za 2 večja psa za približno teden do dva.

Koliko juhe lahko ponudim svojemu psu?

Če mu jo dodajate prvič začnite počasi – 2 jušni žlici bosta dovolj, potem pa opazujte kako jo je njegovo telo sprejelo. Če ni nobenih reakcij počasi večajte.

Doziranje pa je približno 55 ml kostne juhe na 10 kg pasje teže, čeprav tudi pri večji količini ne bo nič narobe. Vseeno pa se je priporočljivo držati predpisane količine, saj bo to za našega psa najboljše.
Lepo kuhanje vam želimo!
nemški-ovčar-in-stafford
Katja, Hera in Amon.

One Comment on “Kostna juha za pse

Dodaj odgovor

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja