Kako psa odvaditi grizenja?

pasji ugriz

Grizenje pri psih je lahko zaskrbljujoče in neprijetno vedenje, s katerim se soočajo mnogi lastniki psov. Razumevanje razlogov za grizenje in učinkovitih metod za preprečevanje tega vedenja je ključnega pomena za vzpostavitev harmoničnega odnosa med lastnikom in psom. V tem članku bomo raziskali razloge, zakaj psi grizejo, ter predstavili koristne strategije za ustavitev grizenja in pristop k psu na način, ki spodbuja želeno vedenje.

Zakaj psi grizejo?

Razumevanje razlogov, zakaj psi grizejo, je ključnega pomena pri odpravljanju tega vedenja. Psi lahko grizejo iz različnih razlogov, vključno z nagonom po igri, strahom ali nelagodjem, pomanjkanjem socializacije ali obrambnim vedenjem. Raziskali bomo te vzroke, da bi bolje razumeli, kako se spoprijeti s problemom grizenja.

 • Nagon po igranju: Mnogi psi grizejo med igro, saj je to naraven del njihovega vedenja. Čeprav je to eden od načinov pasje komunikacije, moramo vseeno psu postaviti meje in ga naučiti pravilnega obnašanja med igro s človekom.
 • Strah ali nelagodje: Psi včasih reagirajo z grizenjem, ko se počutijo ogrožene ali negotove. Lahko so prestrašeni zaradi nenavadnih zvokov, neznanega okolja ali nelagodja zaradi bolečine ali bolezni.
 • Pomanjkanje socializacije: Slaba socializacija lahko pripelje do pomanjkanja zaupanja in nezmožnosti psa, da se udobno znajde v različnih situacijah. To lahko privede do obrambnega grizenja, ko se pes počuti ogroženega.
 • Obramba teritorija: Psi so lahko zaščitniški do svojega ozemlja in lastnine ter bodo grizli za obrambo svojega teritorija.
 • Pasji mladiči: Mladiči pogosto kažejo grizenje kot del svojega običajnega razvojnega vedenja. Vendar pa je pomembno naučiti mladiča primernega vedenja in ga odvaditi od grizenja, da bi se izognili težavam v prihodnosti.
jezen pes, ki bo ugriznil
Opazujte telesno govorico psa

Kako ustaviti grizenje?

Preprečevanje in ustavitev grizenja pri psih zahteva dosleden pristop. Koristne strategije vključujejo zgodnjo socializacijo, učenje primernega obnašanja med igro, uporabo pozitivne motivacije pri psih in ohranjanje mirnega okolja.

Kako ustaviti grizenje pri odraslem psu?

 • Zgodnja socializacija: Pomembno je, da psa izpostavljate različnim ljudem, živalim in okolju že v zgodnji fazi njegovega življenja. S tem mu boste pomagali pridobiti zaupanje in zmanjšali možnosti za grizenje iz strahu ali nesigurnosti.
 • Učenje primernega obnašanja med igro: Ko se pes igra, morate jasno določiti pravila in meje. Če vas pes ugrizne med igro, prenehajte z njo in ga nekaj časa ignorirajte. To mu bo pomagalo razumeti, da je grizenje nesprejemljivo vedenje.
 • Pozitivna motivacija: Uporabite pozitivno motivacijo, kot so pohvale, nagrade in igra, za spodbujanje želenega vedenja. Nagradite psa, ko se obnaša mirno in ne grize. Na ta način bo pes postopoma povezal prijetne izkušnje s pravilnim vedenjem.
 • Ohranjanje mirnega okolja: Psi so lahko občutljivi na hrup in kaotično okolje, kar lahko povečuje njihovo anksioznost in vodi v grizenje. Poskrbite za mirno in strukturirano okolje za vašega psa, kjer se počuti varnega in sproščenega.
 • Osnove poslušnosti: Učenje osnovnih ukazov, kot sta “sedni” in “prostor”, je ključno za vzpostavljanje nadzora in preprečevanja grizenja. Usmerjanje pozornosti psa na vas in izvajanja ukazov, bo vzpostavilo tesno vez in zaupanje med vami in vašim psom.
 • Obrnite se k strokovnjaku: če se soočate s hudim problemom grizenja pri psu, je vedno priporočljivo poiskati pomoč strokovnjaka za vedenje psov. Izkušen strokovnjak vam bo pomagal razumeti vzroke za grizenje in vam svetoval ustrezne metode ravnanja

Kako ustaviti grizenje pri mladičku?

 • Uporaba igrač in žvečilnih pripomočkov: Ena od najučinkovitejših metod za odvajanje mladiča od grizenja je ta, da psu ponudimo primerne igrače in pripomočke za žvečenje. Mladiči imajo potrebo po žvečenju in izražanju svoje energije skozi usta, zato jim ponudite različne igrače, ki so namenjene žvečenju. Na ta način lahko preusmerijo njegovo željo po grizenju na varne in temu namenjene predmete.
 • Uporaba pozitivne motivacije: Pozitivna motivacija je ena od najučinkovitejših metod za oblikovanje želenega vedenja pri mladičih. S tem pristopom se poudarja nagrajevanje želenega vedenja, medtem ko se ignorira ali preusmeri neželeno grizenje. Ko se mladič obnaša mirno in ne grize, ga pohvalite, ga nagradite s priboljški ali se z njim igrajte. To bo mladiča spodbudilo k ponavljanju želenega vedenja namesto grizenja.
 • Doslednost in vztrajnost: Pri odvajanju mladiča od grizenja je ključnega pomena doslednost in vztrajnost. Mladiči se učijo skozi ponavljanje in dosledno uporabo strategij za odvračanje od grizenja. Vedno, ko mladič začne gristi, se odzovite z jasnim “Ne” ali “Ouch!” in preusmerite njegovo pozornost na primerno igračo. Bodite vztrajni in dosledni pri uporabi teh pristopov, saj bo le tako mladič razvil razumevanje, kaj je sprejemljivo obnašanje.
 • Socializacija z drugimi psi in ljudmi: Pravilna socializacija mladiča je ključnega pomena za preprečevanje grizenja in razvoj socialnih veščin. Izpostavljanje mladiča drugim psom in ljudem v nadzorovanem okolju se mu pomaga naučiti primernega vedenja in obvladovanja svojih čustev.
 • Izogibajte se grobi igri: Groba igra, kot je potegovanje vrvi, povzroča preveč vzburjenosti, kar lahko spodbudi mladiča k grizenju. Izogibajte se igram, ki spodbujajo agresivno vedenje. Namesto tega se osredotočite na igre, ki spodbujajo sodelovanje, poslušnost in umirjenost.
 • Redna vadba in mentalna stimulacija: Mladiči, ki imajo dovolj telesne vadbe in mentalne stimulacije, so manj nagnjeni k grizenju zaradi presežne energije ali dolgčasa. Redna vadba, sprehodi, igra z drugimi psi in igranje z miselnimi igračami, ki spodbujajo umsko aktivnost, so pomembni za uravnavanje energije mladiča. S tem se zmanjšuje potreba po grizenju kot izražanju presežne energije.
mladiček, ki grize
Grizenje mladiča je običajen del njihovega vedenja

Kako pravilno pristopiti k psu?

Pravilen pristop k psu je ključnega pomena za vzpostavljanje zaupanja in preprečevanje ugriza. Spoštovanje osebnega prostora psa in razumevanje njegovega vedenja sta pomembna vidika pristopa. Raziskali bomo smernice za pristop k psu na način, ki spodbuja pozitivno interakcijo in zmanjšuje tveganje za ugriz.

 • Spoštujte osebni prostor psa: Vsak pes ima svoj osebni prostor, ki ga je treba spoštovati. Ko pristopate k psu, se prepričajte, da mu pustite dovolj prostora in ga ne obremenjujte z neposrednimi dotiki ali bližino. Nekateri psi imajo raje več prostora in se počutijo bolj udobno, če se jim pusti nekaj razdalje. Spoštovanje osebnega prostora psa mu omogoča, da se počuti varno in zmanjšuje možnost agresivnega odziva.
 • Opazujte pasjo govorico telesa: Govorica telesa psa je ključnega pomena za razumevanje počutja in vzpostavljanja stika s psom. Opazujte znake, kot so položaj ušes, repa, položaj telesa in izraz na obrazu. Če pes kaže znake nelagodja, strahu ali stresa, se umaknite in mu omogočite prostor za sprostitev. Če pa pes kaže sproščene znake, kot so ohlapno mahanje repa, sproščeno telo in sproščen obraz, je to pozitiven znak za nadaljno interakcijo.
 • Uporabljajte pozitivno in umirjeno energijo: Ko pristopate k psu, je pomembno izžarevati pozitivno in umirjeno energijo. Psi so zelo občutljivi na energijo svojih lastnikov in drugih ljudi okoli njih. Če ste napeti, živčni ali agresivni, lahko pes začuti to napetost in se odzove z enako napetostjo ali celo agresijo. Zato je pomembno, da ohranjate mirno in pozitivno energijo, kar bo psu dalo občutek varnosti in udobja.
 • Nikoli ne silite psa v neprijetno situacijo: Vsak pes ima svoje meje in stvari, ki jih morda ne mara ali se jih boji. Nikoli ne sili psa v situacije, ki jih dojema kot neprijetne ali zastrašujoče. Tu nastane tveganje za agresiven odziv psa. Namesto tega, spoštujte njegove meje in ga postopoma navajajte na nove situacije s postopkom, imenovanim “postopna izpostavljenost”. S postopno izpostavitvijo psa postopoma in nadzorovano navajate na dražljaje, ki mu povzročajo nelagodje, ob tem pa mu hkrati zagotavljate občutek varnosti. To vključuje postopno uvajanje drugih psov, različnih ljudi, hrupa, novega okolja itd. S tem pristopom se pes postopoma navaja na dražljaje, ki mu povzročajo nelagodje, in se tako zmanjša tveganje za ugriz.
pes ki renči
Opazujte znake nelagodja

Kaj storiti, če pes nekoga ugrizne?

Če pes nekoga ugrizne, je potrebno takoj ukrepati. Pomembno je zagotoviti varnost žrtvi ugriza in oceniti resnost poškodb. V takih primerih je nujno poiskati pomoč veterinarja ali strokovnjaka za vedenje psov. Prav tako je pomembno zabeležiti podrobnosti o incidentu za nadaljnje ukrepanje in preprečevanje ponovitve ugriza.

Če pes ugrizne nekoga, je pomembno ukrepati takoj in upoštevati naslednje korake:

 • Zagotovite varnost: Prednostna naloga je, da zagotovimo varnost žrtve. Ločite psa od osebe, ki jo je ugriznil in ji zagotovite ustrezno zdravstveno oskrbo.
 • Ocenite resnost poškodb: Če so poškodbe resne, takoj poiščite zdravniško pomoč. Ugrizi, ki povzročajo globoke rane ali hude krvavitve, zahtevajo nujno zdravljenje.
 • Sodelujte z veterinarjem ali strokovnjakom za vedenje psov: Poiščite pomoč veterinarja ali strokovnjaka za vedenje psov, da oceni vzroke za ugriz in priporoči ustrezne korake za preprečevanje ponovnega ugriza. Veterinar lahko preveri morebitne zdravstvene težave, ki bi lahko prispevale k agresivnemu vedenju medtem, ko vam strokovnjak za vedenje psov lahko pomaga pri izvajanju ustrezne tehnike treninga in pravilnega ravnanja s psom.
 • Pridobite podrobne informacije: Če pes ugrizne, je pomembno, da zabeležite vse podrobnosti o incidentu. To vključuje okoliščine, ki so vodile do ugriza, znake, ki jih je pes pokazal pred ugrizom, in poškodbe, ki so bile povzročene. Te informacije bodo koristne pri oceni škode, ki jo je pes povzročil in z njimi bomo ugotovili, kdo je v takem primeru krivec za nastalo situacijo.
 • Preučite pravne vidike: Posvetujte z lokalnimi pravnimi organi glede morebitnih pravnih posledic. Ugrizi lahko sprožijo pravne postopke, zato je pomembno biti seznanjen s pravnimi obveznostmi in pravicami, ki jih imate kot lastnik psa.
pes ki renči
Kadar pes ugrizne, moramo hitro ukrepati

Grizenje pri psih je težava, s katero se lahko soočajo lastniki. Pomembno je razumeti razlog za ugriz in izvesti ustrezen pristop za preprečevanje tega vedenja. S pravilno socializacijo, uporabo pozitivne motivcacije, osnovami poslušnosti in strokovno pomočjo lahko psa postopoma odvadimo grizenja. V primeru ugriza je treba nemudoma ukrepati, zagotoviti varnost in poiskati pomoč strokovnjakov. S pravilnim pristopom, potrpljenjem in doslednostjo lahko vzpostavite varno in ljubeče okolje za svojega psa ter gradite trdne vezi med vami in vašim kosmatincem.

pes grize igračo
Tina, Lemmy in Lili

 

 

One Comment on “Kako psa odvaditi grizenja?

 1. Pingback: Vzgoja mladega psa - kako se jo pravilno lotiti? - Potepanja s psom