Zakaj pes je travo? 7 pogostih razlogov

Mnogi lastniki psov so se že kdaj soočili s situacijo, ko so opazili svojega kosmatinca, kako z zanimanjem grize travo. Ta vedenjska navada psov je dolgo časa vzbuajala radovednost in vprašanja pri lastnikih psov. Zakaj psi jedo travo? Ali je to normalno? Ali jim to škoduje? V tem članku bomo raziskali sedem pogostih razlogov, zakaj psi jedo travo, ter odgovorili na nekatera pomembna vprašanja glede takšnega vedenja.

1. Genetska nagnjenost psa

Čeprav so bili psi skozi zgodovino primarno mesojede živali, so se skozi čas razvili v vsejedce. Ko niso imeli druge izbire so bili primorani jesti vse, kar jim je bilo na voljo, vključno z rastlinami. Prav tako so z uživanjem trave preprečevali kopičenje notranjih zajedavcev in čistili svoj prebavni trak. Nagon je precej logičen odgovor na vprašanje “Zakaj psi jedo travo?” Kljub dolgoletni udomačitvi imajo psi še vedno določene instinkte svojih volčjih prednikov. Volkovi so občasno uživali travo kot del svoje prehrane, zato nekateri psi ohranijo ta instinkt in še vedno radi grizejo travo.

2. Ko je psu preprosto dolgčas

Pes, ki se dolgočasi ali nima dovolj telesne aktivnosti, lahko poišče zabavo v žvečenju trave. To postane nekakšna oblika igre ali razvedrila, ki ga zaposli. Da bi dan vašega psa postal manj dolgočasen, dodajte običajnim sprehodom nekaj zanimivega. Psa peljite na svoje dvorišče ali v pasji park, kjer se z njim lahko igrate tako, da mu mečete žogico, ali pa ga zaposlite z eno od mentalnih zaposlitev (rec. delo z nosom). Privoščite mu lahko tudi nekaj novih žvečljivih igrač ali igrač za mentalno zaposlitev za čase, ko ne morete biti z njim.

Pes lahko je travo, ko mu je dolgčas
Pes lahko je travo, ko mu je dolgčas

3. Ker je nekaterim psom všeč okus trave

Mnogim psom preprosto ustreza okus trave in tekstura trave. Njihovi brsti za okus zaznavajo nekatere snovi v travi, kot okusne in zanimive. Nežna pomladna trava jim lahko še posebej ugaja.

4. Ker vaš pes potrebuje vlaknine

Včasih psi jedo travo, da zadovoljijo svojo potrebo po vlakninah. Če njihova prehrana ne vsebuje dovolj vlaknin, lahko iščejo alternativne vire, kot je trava.Če vaš pes poje veliko trave, je morda potrebno preveriti njegovo prehrano. To je lahko znak, da pes v svoji hrani ne dobi dovolj vlaknin in zato išče hrano z vlakninami. Tako, kot ljudje tudi psi potrebujejo veliko vlaknin, ki jim pomagajo prebaviti hrano in redno izločati blato.

pes s korenjem
Psi potrebujejo v svoji prehrani dovolj vlaknin

5. Ker je pasja hrana morda pomanjkljiva v hranilih

Nekateri psi se zatečejo k uživanju trave, ker njihova redna prehrana morda ne vsebuje dovolj hranilnih snovi. Lahko gre za pomanjkanje določenih vitaminov ali mineralov, zaradi česar se instinktivno obračajo k naravnim virom hranil. Čeprav je to manj verjetno, če vaš pes uživa visokokakovostno in uravnoteženo hrano, redno uživanje trave lahko pomeni pomanjkanje vitaminov ali mineralov. Če je žvečenje trave postalo vsakodnevna navada vašega psa, še posebej če ste nedavno zamenjali pasjo hrano, je vredno poklicati veterinarja in preveriti, kaj in koliko mu dajete za jesti.

6. Gre za naravni antacid

V nekaterih primerih psi jedo travo kot naraven način za lajšanje prebavnih težav, kot so zgaga ali nelagodje v želodcu. Trava deluje kot naravni antacid in pomaga umiriti prebavni sistem. Vaš kuža ne more vzeti tablete proti zgagi, zato lahko ob želodčnih težavah žveči travo. Ko se pasji želodec izprazni, se lahko v njem nabira žolč, kar lahko povzroča draženje in nelagodje v želodcu vašega psa. Uživanje trave lahko sprosti žolč. Mnogi lastniki psov so opazili, da se njihov pes nenadoma obilno hrani s travo, ko jo zbruha pa se nam zdi srečnejši in bolj poln energije. Ti lastniki psov prisegajo, da je to odgovor na vprašanje “Zakaj psi jedo travo?” Vendar pa veliko psov ne bruha po zaužitju trave, zato ta primer očitno velja samo za nekatere pse.

7. Ko je pes žejen

V redkih primerih psi jedo travo, ker so žejeni. Nekateri psi poskušajo zadovoljiti svojo žejo tako, da uživajo travo, ki vsebuje dovolj vlage. Kot večina rastlin tudi trava vsebuje veliko vode. Če vaš pes večinoma je travo zgodaj zjutraj ali pozno zvečer, ko ima trava roso, je to lahko razlog za to. To velja tudi, če hrusta travo samo v vročih poletnih dneh. Poskrbite, da bo vaš pes vedno imel skledo sveže vode na voljo tako v notranjosti vašega doma kot na dvorišču.

Pes pije vodo
Zagotovite psu dovolj sveže vode, zlasti v vročih poletnih dneh

Ali hranjenje s travo mojemu psu škoduje?

Večina strokovnjakov se strinja, da občasno uživanje majhnih količin trave ni škodljivo za pse. Vendar pa je pomembno upoštevati nekaj ključnih dejavnikov. Pomembno je zagotoviti, da trava, ki jo pes poje, ni bila izpostavljena škodljivim pesticidom ali herbicidom, saj bi lahko to povzročilo zastrupitev. Prav tako mora pes travo jesti v majhnih količinah, saj lahko prekomerno uživanje povzroči prebavne težave, kot so bruhanje ali driska.

Če opazite, da vaš pes pogosto in v velikih količinah je travo, se posvetujte z veterinarjem. To lahko kaže na prebavne težave ali zdravstvene težave, ki jih je treba strokovno preučiti. Prav tako je treba poskrbeti, da je hrana, ki jo vaš pes uživa uravnovešena in mu zagotavlja dovolj potrebnih hranilnih snovi, kot so vlaknine, vitamini in minerali. Včasih pes lahko išče dodatne hranilne snovi v travi, če jih ne dobi dovolj s svojo redno prehrano.

Kako ustaviti psa, ki prekomerno je travo?

Če opazite, da je vaš pes obseden s travo in jo nenehno požira, lahko poskusite naslednje metode, da ga odvrnete od tega vedenja:

  • Zagotovite mu dovolj telesne aktivnosti: Poskrbite, da bo pes dovolj telesno aktiven in mentalno zaposlen, da ga ne bo mikalo žvečenje trave iz dolgčasa.
  • Prilagodite njegovo prehrano: Posvetujte se z veterinarjem glede prehrane vašega psa. Preverite, ali mu zagotavljate uravnoteženo in kakovostno hrano, ki zadovoljuje njegove prehranske potrebe.
  • Poskrbite za igrače in žvečilke: Zagotovite mu ustrezne igrače in žvečilke, ki mu bodo pomagale zadovoljiti potrebo po žvečenju. Tako boste zmanjšali njegovo zanimanje za travo.
  • Omejite psu dostop do trave: Če opazite, da pes redno je travo na določenem območju, poskusite omejiti njegov dostop do tega prostora. Na ta način boste zmanjšali možnost, da bo jedel travo.
  • Uporabite pozitivno motivacijo: Pohvalite psa in ga nagradite, ko se ne zanima za travo. S pozitivno motivacijo lahko pri psu spodbudite želeno vedenje in zmanjšate njegovo zanimanje za travo.
  • Preučite morebitne zdravstvene težave: Če je vaš pes nenadoma začel intenzivno jesti travo ali kaže druge nenavadne simptome, se posvetujte z veterinarjem. Nekatere zdravstvene težave, kot so prebavne motnje, pomanjkanje hranil, alergije ali črevesni paraziti, lahko povzročajo povečano hranjenje s travo. Veterinar bo opravil pregled in opravil ustrezne teste, da ugotovi morebitne zdravstvene težave.
  • Ponudite psu alternativne prehranske dodatke: V nekaterih primerih lahko uporaba prehranskih dodatkov, ki vsebujejo vlaknine ali druge hranilne snovi, pomagajo zmanjšati željo po uživanju trave. Posvetujte se z veterinarjem glede primernih dodatkov, ki bi lahko zadovoljili prehranske potrebe vašega psa.

Uživanje trave pri psih je pogosto pojav, ki ima več različnih vzrokov. Med najpogostejšimi razlogi so genetska nagnjenost, dolgčas, privlačnost okusa trave, potreba po vlakninah, pomanjkanje hranil in naravno antacidno delovanje. V večini primerov občasno uživanje majhnih količin trave ni škodljivo za pse, vendar je pomembno zagotoviti, da trava ni izpostavljena škodljivim kemikalijam. Če opazite, da je vaš pes obseden s travo, se je priporočljivo posvetovati z veterinarjem, da bi ugotovili morebitne zdravstvene težave ali pomankljivosti v hrani vašega psa. S pravilno oskrbo, ustrezno prehrano, telesno aktivnostjo in uporabo alternativnih prehranskih dodatkov lahko zmanjšate željo psa po uživanju trave in zagotovite njegovo dobro počutje.

Tina, Lemmy in Lili